CULTURĂ

Zilele Filmului Românesc se extind la Călăraşi, Cahul şi Nisporeni

post-img

Zilele Filmului Românesc (ZFR), devenite un eveniment cinematografic de tradiţie în Republica Moldova, se extind în premieră în acest an în alte trei oraşe, după o a cincea ediţie de succes la Chişinău. Astfel, câteva dintre cele mai apreciate filme româneşti vor putea fi văzute la sfârşitul acestei săptămâni la Călăraşi, urmând ca evenimentul să continue la începutul lunii noiembrie la Cahul şi Nisporeni. Intrarea la proiecţii este liberă.

ZFR dă astfel şansa publicului cinefil şi din alte oraşe ale Republicii Moldova să vadă câteva dintre reuşitele cinematografiei din România, de azi şi de ieri.
 
Documentarul de succes „Călăraşi – un ţinut la poarta Raiului” (2018), al regizorului Dumitru Grosei din Republica Moldova, va deschide, vineri seară, Zilele Filmului Românesc la Călăraşi, în prezenţa echipei şi a mai multor invitaţi.
 
Tot la Călăraşi vor putea fi văzute filmul poliţist „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Cannes şi propus de România la Premiile Oscar, drama „Orizont” (2015), de Marian Crişan, adaptare modernă după nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, şi filmul clasic „Răscoala” (1965), de Mircea Mureşan, care îl are în rolul principal pe marele actor cu origini basarabene Ilarion Ciobanu.
 
La Călăraşi, proiecţiile vor avea loc timp trei zile, de vineri până duminică, la Casa de Cultură din localitate.
 
La Cahul, evenimentul se va desfăşura la Teatrul „B. P. Hasdeu” în zilele de 1 şi 2 noiembrie, când vor putea fi văzute trei filme extrem de aşteptate. Este vorba de comedia romantică „Povestea unui pierde-vară” (2018), regizată de Paul Negoescu şi cu actorul Alexandru Papadopol în rolul principal, „Orizont” (2015), de Marian Crişan, şi „Răscoala” (1965), de Mircea Mureşan.
 
Aceleaşi trei filme - „Povestea unui pierde-vară” (2018), „Orizont” (2015) şi „Răscoala” (1965) - vor putea fi văzute şi la Casa de Cultură din Nisporeni, în zilele de 9 şi 10 noiembrie.
Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei şi casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crişan.
 
Evenimentul  este finanţat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Consiliul Raional Călăraşi şi Balkan Pharmaceuticals.