De 4 Ani Liber In Ue

Iurie Leancă: Liberalizarea regimului de vize, cel mai important pas pentru Republica Moldova

post-img

Astăzi se împlinesc patru ani de la liberalizarea regimului de vize, perioadă în care peste un milion şi jumătate de cetăţeni ai Republicii Moldova au călătorit în Uniunea Europeană doar în baza paşaportului biometric. Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a apreciat acest eveniment drept cel mai important pas în calea spre integrarea europeană.

Acum patru ani, ţara noastră devenea primul stat din Parteneriatul Estic care obţinea regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. 

„Acum patru ani, împreună cu un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova - oameni în vârstă, tineri - am zburat la Atena şi am intrat în spaţiul Shengen al Uniunii Europene în baza paşapoartelor biometrice. Exact patru ani în urmă, am obţinut acest drept de a călători fără vize în acest spaţiu. Emoţiile pe care le-am trăit atunci îmi vor rămâne pentru totdeauna în memorie fiindcă niciodată nu voi uita de bunicii care şi-au văzut pentru prima dată nepoţii, pentru că până atunci procesul de a obţine o viză era tare anevoios”, a declarat vicepremierul Iurie Leancă.

Iurie Leancă şi-a exprimat regretul că o bună parte a societăţii apreciază superficial beneficiile obţinute în urma unor acorduri, precum sunt cele privind liberalizarea regimului de vize, de asociere şi de comerţ.

„E un mare drept, un mare beneficiu, un mare avantaj, despre care foarte repede s-a uitat, cumva deja a devenit un drept, o chestie pe care o privim foarte firesc, dar trebuie să ne aducem aminte ce însemna până atunci să obţii o viză de acest gen. Unii făceau împrumuturi enorme pentru a o obţine, alţii traversau ilegal cu fel de fel de primejdii şi aventuri”, a adăugat Leancă.

Din 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşaport biometric pot călători timp de 90 de zile în spaţiul Schengen, cel mult 180 de zile pe an. Potrivit datelor de la Poliţia de Frontieră, numărul deplasărilor în Uniunea Europeană a crescut de la 300 de mii în 2014 la peste un million şi jumătate anul trecut.