De 4 Ani Liber In Ue

Tot mai mulţi locuitori din regiunea transnistreană vor să meargă în Uniunea Europeană

Regimul liberalizat de vize reprezintă un factor pozitiv în apropierea celor două maluri ale Nistrului. În cei patru ani de la abolirea vizelor pentru călătoriile în Europa, paşaportul biometric a devenit din ce în ce mai atractiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Numărul celor care solicită cetăţenia Republicii Moldova e în continuă creştere.

Traversăm Nistrul. Mergem la Râbniţa, un oraş amplasat pe celălalt mal, unde ne aşteaptă Oxana Pogrebnaia, profesoară de limbi străine.

În afară de pretinsul paşaport transnistrean, Oxana Pogrebnaia deţine şi cetăţenia rusă, în baza cărora a vizitat doar Ucraina şi Rusia. După abolirea vizelor, Oxana a decis să-şi facă paşaport biometric, emis de autorităţile constituţionale de la Chişinău. Până atunci o deplasare în spaţiul european era un vis pentru ea.   

Paşaportul biometric şi vizita în Europa i-au spulberat acest stereotip creat de propaganda din regiunea separatistă.

La Râbniţa se află şi singurul centru de dezvoltare a luptelor marţiale din regiunea transnistreană. Până la abolirea vizelor, pentru sportivii acestui centru, participarea la unele competiţii europene era anevoioasă.

Paşaportul biometric al Republicii Moldova le-a deschis larg porţile sportivilor din regiunea transnistreană, iar deplasarea în Europa nu mai e o problemă.

Paşaportul biometric înseamnă tot mai multe oportunităţi pentru locuitorii din regiunea transnistreană.

Din momentul abolirii regimului de vize, numărul locuitorilor din regiunea separatistă care solicită paşaportul Republicii Moldova continuă să crească.

Abolirea vizelor pentru Republica Moldova a fost un pas bun pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului, dar eforturile trebuie continuate.

Republica Moldova a fost prima ţară a Parteneriatului Estic care a obţinut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.