12-13 iunie 1941 - 80 DE ANI DE LA PRIMUL VAL AL DEPORTĂRILOR

VIDEO. Istoric: Deportările au însemnat lichidarea elitei economice şi politice a societăţii basarabene

Din miile de români din Basarabia, deportaţi în primul val, cel din 1941, mai puţin de jumătate s-au întors acasă. Abia după 1953, după ani de suferinţă, unii dintre cei deportaţi au primit dreptul să se întoarcă la locurile de baştină.

„După decesul lui Stalin, familiile deportate scriau scrisori diferitor instanţe pentru a-şi demonstra nevinovăţia. În 1954 se începe eliberarea primilor deportaţi sau a copiilor acestora din Gulag. Dacă vorbim despre represaţii din 1941, primii au fost eliberaţi în 1957 - 1958. Li se permitea să meargă oriunde, numai nu pe teritoriul RSS Moldoveneşti”, afirmă Mariana Ţăranu, istoric.

Şi totuşi... mulţi dintre basarabeni nu s-au mai putut reîntoarce în casele lor: fie erau obligaţi să se stabilească la o distanţă de minim 50 de kilometri de casă, fie erau nevoiţi să o ia de la zero, în localitatea de baştină.

„Ei s-au stabilit în Călăraşi o parte, altă parte în Străşeni. Tata nu a fost obligat să fie la 50 de kilometri de casă. Lui i s-a întors casa. Femeia care stătuse în casa noastră ţinea porci în bibliotecă”, mărturiseşte Petru Cosoi.

„Când am venit acasă, nu am găsit-o. Ea era ocupată de alţii. Nouă nu ne-au dat voie să trăim în ea. Am trăit la mătuşa mea”, îşi aminteşte Feodora Filimon.
 
Istoricii susţin că deportările au însemnat practic lichidarea elitei economice şi politice a societăţii basarabene.

„La nivel de tendinţe putem spune că 20% dintre cei deportaţi s-au pierdut cu siguranţă. Vorbim despre o categorie deosebită de oameni, care erau elita economică, politică, intelectuală a interfluviului pruto-nistrean”, susţine istoricul Viorica Olaru.
 
În 1949 şi 1951 au mai avut loc alte două valuri de deportări. Operaţiunea din 1949 a fost catalogată ulterior drept „cea mai mare deportare a populaţiei basarabene”, fiind deportate potrivit datelor oficiale, peste 35 mii de persoane.

Iar în 1951 ţinta deportărilor au fost minorităţile religioase.

Material realizat de Doina Salcuţan, reporter TVR MOLDOVA.