ECONOMIC

Afaceri de succes în R. Moldova, graţie suportului UE

Grupurile de Acţiune Locală pot avea acces mai uşor la fondurile europene prin intermediul programului - EU4Moldova: regiuni-cheie. Pornind de la o idee, agenţi economici, gospodari sau meseriaşi cu experienţă, pot crea asociaţii sau îşi pot deschide propria afacere de succes, pentru a valorifica potenţialul local cu ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană.

Kavarma de Slobozia Mare, raionul Cahul, este renumită în toată Republica Moldova. Salamul de oaie produs ecologic în gospodăria soţilor Bratu, are în spate o frumoasă poveste. Cu banii de dar de la nunta lor, tânara familie a cumpărat 30 de oi. Acum au peste 200 şi, familia Bratu produce în jur de 100 kg de kavarma, pe care o vând în sat, la târguri în Chişinău sau online. Datorită reţetei tradiţionale, au reuşit să-şi fidelizeze mulţi clienţi.

MARCELA BRATU, antreprenoare: „Vin la noi şi spun că a voastră nu e ca cea care o mâncăm din altă parte. Nu-i adăugăm apa, sunt cei care pun carnea la foc cu tot cu os, cu condimentele ei proprii. Condimentele minute care sunt ardeiul iute, boia, sarea şi doar atât”.

Pregătirea preparatului traditional găgăuz necesită condiţii sanitare speciale impuse de ANSA. Acestea au putut fi respectate pe deplin după obţinerea unui grant de 4500 de euro din partea Uniunii Europene. Totul a fost posibil datorită Grupului de Acţiune Locală, Lunca Pruntului de Jos. Aşa au cumpărat un utilaj modern pentru bucătărie şi au dotat corespunzător laboratorul.

Şi Nicolae Căpraru, din satul Cotihana, a obţinut bani de la Uniunea Europeană pentru a-şi dezvolta afacerea alături de alţi antreprenori din Grupul de Acţiune Locală, Cişmeaua Sudului. De doi ani gestionează singurul loc de agrement din împrejurimi, o bază de odihnă cu şapte foişoare amenajate pe apă, într-un loc pitoresc. Chiar şi pe timp de pandemie, numărul vizitatorilor a crescut foarte mult.

NICOLAE CĂPRARU, antreprenor: „Suntem practice vizitaţi în fiecare săptămână, pe timp cald cel puţin o sută de persoane. Fiecare are bucătăria lui, care face la ceaun, la grătar”.

Şi pentru că idea a prins la turişti, antreprenorul a căutat soluţii pentru a putea oferi cazare chiar şi pentru o săptămână. Datorită Grantului European în valoare 4500 de euro, a putut să construiască prima casă de vacanţă în baza de odihnă.

NICOLAE CĂPRARU, antreprenor: „Cu bucătărie, lumină, va fi televizor, încă o canapea extensibilă, ca persoana să vină singură şi cu copii”.

Aceştia sunt doar doi dintre beneficiarii programului de granturi obţinute de Grupurile de Acţiune Locală din regiunea Cahul. Fiecare grup a beneficiat de finanţări de 50.000 euro, bani repartizaţi membrilor grupului.  

NATALIA LIPCA, ofiţer de presă, proiectul "Grupuri de Acţiune Locală": „Locuitorii zonelor rurale şi nu doar trebuei să vadă în acest proiect o oportunitate şi un suport un partener în UE care susţine acest proiect. Grupuri de acţiune locală care integrează, în componenţa lor toţi actorii, locali. APL-uri, primăria, ONG şi oameni de afaceri”.

Programul "EU4Moldova: regiuni-cheie" 2019-2024, finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD, susţine cu un buget 23 de milioane de euro dezvoltarea socio-economică în raioanele Ungheni şi Cahul.