Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agenţia de Investiţii în parteneriat cu Agenţia Internaţională de Cooperare a Germaniei sprijină antreprenorii pentru a depăşi criza

Criza epidemiologică a lovit dur in economia mondială. Unii s-au adaptat noilor condiţii şi au dezvăluit tuturor cum au reusit. Agenţia de Investiţii în parteneriat cu Agenţia Internaţională de Cooperare a Germaniei au oferit un set de informaţii agenţilor economici din Republica Moldova pentru a depăşi criza.

Pandemia a produs un şoc în economie. Şomajul mediu, la niveul global, ar urma să ajungă până la 10%. Asta înseamnă aproape 360 de milioane de oameni fără loc de muncă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Muncii, 1,6 miliarde de oameni riscă salarii mai mici din cauza reducerii programului de muncă.

„Potrivit unui raport al ONU aproape 90 la sută din economia mondială s-a aflat sub o formă de blocare, fiind perturbate lanţurile de aprovizionare, a scăzut cererea din partea consumatorilor şi lăsând milioane de oamni în şomaj”, a declarat RODICA VERBENIUC, director, Agenţia de Investiţii.

Reprezentanţii mediului de afaceri din Republica Moldova au povestit din experienţa lor în perioada de pandemie.

„Pe 13 martie a fost trimis un e-mai şi tot oficiul a fost mutat acasă. Noi activitatea noastră nu am stopat-o nici pentru o zi. În oficiu nu ne întoarcem pentru că cazurile sunt în creştere şi pentru noi cel mai important e sănătatea colegilor”, a spus ELENA IVANOVA director companie.

„Noi am luat măsuri de precauţie, pe care le-am arătat prin intermediul filmuleţelor scurte şi am fost aleşi drept reţeaua de hoteluri cu cele mai bune practici din întreaga lume. Noi am făcut un plan al strategiei noastre împreună cu întreaga echipă. Prioritatea noastră este ca oaspeţii noştri să se simtă în siguranţă. Noi suntem gata pentru această realitate şi suntem motivaţi să oferim siguranţă şi să fim mai ospitalieri ca niciodată”, a declarat UMIT YUKSEL director companie.

„Noi nu avem posibilitatea să lucrăm de la distanţă, nu poţi produce de acasă, respectiv, măsurile pe care le-am întreprins le vom întreprinde şi în continuare şi sunt axate pe securizarea procesului de producer, luând în vedere toate măsurile recomandate de stat, dar şi măsuri adiţionale pe care le considerăm în interiorul companiei rezonabile pentru a asigura cel mai înalt grad de safety”, a spus VALERIU BODIU director companie

„Noi nu am trimis nici o persoană acasă, am continuat să activăm aproape în regim normal în ceea ce priveşte vinăria, evident că activităţile ce ţin de oficiu au fost redirecţionate la lucrul de la distanţă. Deşi consumurile şi vânzările au scăzut mult, mai mult de 60%, noi am decis că comunicarea este crucială în perioada respectivă, trebuie să fim alături de oameni”, a declarat CONSTANTIN SEVCIUC director companie.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei pentru Cooperarea Economică şi Dezvoltare, economia mondială va scădea cu cel puţin 6 la sută în acest an.
Similare
RECOMANDĂRI