ECONOMIC

Agricultorii nu şi-au mai semănat terenurile, din cauza secetei. Pământul e uscat, iar agricultorii nu riscă să investească bani

Din cauza secetei, agricultorii nu şi-au mai semănat terenurile. E vremea lucrărilor de toamnă iar în alţi ani tractoarele erau în plină activitate pe câmp. Acum pământul e uscat iar agricultorii spun că nu riscă să investească bani în semănat mai ales după un an în care seceta a lăsat hambarele goale.

Sute de mii de lei investiţi, un an de muncă asiduă şi zero rezultate. Este situaţia în care s-a pomenit şi fermierul Mihai Cerguţă. Pe cele 732 de hectare de teren pe care le administrează, bărbatul a semănat în acest an porumb, floarea soarelui, grîu, orz şi salvie. Seceta i-a dat peste cap afacerile şi fermierul a rămas fără recoltă.

SSINCRON MIHAI CERGUŢĂ, agricultor: „Noi astăzi din 732 de hectare pe care le deţinem, în fiecare raioane avem, Hânceşti, municipiul Chişinău, Criuleni, ne-a afectat seceta la 100 de procente. Nu am strâns un bob. Deci, ceea de vedeţi astăzi aici a fost salvie, o cultură care e foarte rezistentă la secetă. Anul acesta şi ea s-a uscat. La ziua de astăzi avem în jur la 5 milioane de lei, la 732 de hectare.”

În această lună fermierul ar fi trebuit să înceapă semănatul culturilor de toamnă. Pământul însă e foarte uscat, iar mulţi agricultori se tem să înceapă lucrările.

MIHAI CERGUŢĂ, agricultor: „Ce va fi mai departe nu putem spune, practic, la ziua de astăzi, nici nu putem pregăti solurile pentru a însămânţa câmpurile pentru anul viitor. Eu gândesc, cea mai mare problemă nu-i ceea ce a fost anul acesta, da e o problemă şi aceasta, dar una dintre cele mai mari probleme va fi anul viitor. Noi la ziua de astăzi avem zero precipitaţii. Pe 14-15 septembrie a venit timpul a venit timpul de semănare a culturilor cerealiere. Rapiţa nu am putut-o semăna. Nu facem nimicio lucrare, suntem cu mâinele legate”.

Specialiştii spun că o astfel de secetă a mai fost în 2012. Din martie până în octombrie nu a fost niciun strop de ploaie. De vină au fost încălzirea globală accelerată şi incendiile masive de pe glob, de anul trecut. Un impact major l-au avut şi defrişările făcute de-a lungul anilor în Republica Moldova.