ECONOMIC

Agricultura înregistrează o scădere esenţială a producţiei agricole, AOAMP

post-img

Agricultura înregistrează o scădere esenţială a producţiei agricole şi este încă departe de a fi într-o poziţie de echilibru pentru a putea face faţă concurenţei externe fără protecţia statului. Agricultorii sunt primii vizaţi şi cei care resimt greutatea provocărilor din sectorul agroalimentar. Concluzia a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, care au prezentat marţi, 10 septembrie, totalurile campaniei „Dialog Agricol regional” (DAR).

Într-o conferinţă de presă la IPN, Alexei Repede, preşedintele AOAMP, a menţionat că în cadrul campaniei DAR, Asociaţia, împreună cu experţi din România, au efectuat numeroase vizite în localităţi din toate raionale ţării, unde au avut discuţii cu producătorii agricoli şi reprezentanţii autorităţilor publice. Astfel, în perioada 23 iulie-9 august, a fost evaluată situaţia din sectorul agroalimentar.

Alexei Repede a declarat că printre problemele identificate se numără lipsa forţei de muncă pentru încadrarea în agricultură şi, în acest sens, este necesară identificarea soluţiilor pentru a încuraja şi a integra resursa umană în sectorul agroalimentar care trebuie să devină o prioritate publică. De asemenea, este necesar să fie revitalizat învăţământul agricol la toate nivelurile.

O problemă menţionată este şi accesul redus la finanţare pentru producătorii agricoli şi pentru tinerii fermieri. În opinia reprezentanţilor AOAMP, un obiectiv trebuie să fie creşterea gradului de absorbţie a programelor de finanţare conform necesităţilor reale ale sectorului agroalimentar prin asigurarea accesului la consultanţă gratuită. De asemenea, este nevoie să fie elaborat şi implementat un program de finanţare sau de creditare avantajos pentru fermieri, precum şi să fie oferit acces la credite preferenţiale pentru agricultori, indiferent de experienţa acestora. O altă soluţie ar fi şi garantarea creditelor de către stat printr-un fond de garantare şi subvenţionare a dobânzilor.

Alexei Repede a precizat că o altă problemă o reprezintă politicile publice neactualizate, fără bugete alocate. În acest sens, se impune o cartografiere a necesităţilor investiţionale regionale, dar şi o actualizare a politicilor publice naţionale. De asemenea, este nevoie de a stabili planuri de acţiuni pe termen scurt, mediu şi lung, prin consultarea directă cu reprezentanţii mediului antreprenorial agricol, cu estimarea costurilor şi identificarea resurselor financiare necesare. Printre problemele identificate se mai numără şi gradul redus de accesare a pieţelor de desfacere, practicile comerciale neloiale, dar şi lipsa sistemelor de irigare şi a sistemelor antigrindină.

„Trebuie să găsim posibilităţi reale de rezolvare a solicitărilor regionale pe care noi le-am constatat în cadrul dialogului pe care l-am avut cu agricultorii. Să acordăm atenţie pentru următoarele: construcţia unei fabrici de prelucrare a fructelor şi legumelor la Cimişlia, construcţia unui lac de acumulare cu capacitate ridicată destinat agricultorilor din întreg raionul Căuşeni, fondarea unui laborator care să ateste calitatea produselor agroalimentare pentru exportul către Uniunea Europeană în zona de sud a ţării. De asemenea, este vorba despre valorificarea infrastructurilor a înfrăţirilor a autorităţilor publice locale din Republica Moldova şi alte ţări pentru facilitarea conexiunilor „B2B” şi promovarea produselor agroalimentare atât pe interior, cât şi în exterior pentru accesarea tuturor pieţelor”, a notat Alexei Repede.

Reprezentanţii AOAMP au descris concluziile, problemele şi soluţiile din sectorul agroalimentar într-o rezoluţie pe care urmează să o transmită Ministerului Agriculturii, dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova, Ministerului Agriculturii şi dezvoltării Rurale din România, precum şi Uniunii Europene.