ECONOMIC

Antreprenorii încearcă să supravieţuiască şi folosesc vechi practici comerciale, descoperite încă din Comuna Primitivă

Economia trece printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei de coronavirus. Antreprenorii încearcă să supravieţuiască şi folosesc vechi practici comerciale descoperite încă din Comuna Primitivă. Trocul sau barterul, de fapt un schimb echitabil de produse, este una dintre soluţiile salvatoare.

O astfel de practică este folosită şi de doi soţi care au o afacere cu jucării. Au dat marfă altor comercianţi şi au primit în schimb cărţi, migdale, ulei, flori sau ciocolată. Exemplul lor poate fi urmat pentru o susţinere reciprocă a afacerilor şi evitarea unui blocaj economic.

Ideea a venit după ce a făcut primul schimb cu ciocolate. A postat propunerea pe reţelele sociale, la adresa "Time2Barter", şi deja au apărut ofertele.

„Acum ar fi cel mai bine să ne încurajăm unii pe alţii, să fim mai uniţi şi să promovăm ceea ce facem.Eu mi-am propus să promovez această iniţiativă, să cresc vânzările micilor producători.Noi trebuie să rezistăm aceste două, trei luni de carantină şi să ieşim cu brio din această perioadă”, a spus VICTORIA NOVAC, antreprenor.

Astăzi, prin metoda schimbului de mărfuri, Victoria Novac a procurat produse eco de la un antreprenor.
 
Igor Golban susţine că întâmpină acum dificultăţi pentru că o mare parte din producţie mergea la export. După închiderea frontierelor, este nevoit să caute alte pieţe de desfacere pentru a-şi plăti angajaţii.

„Practic, toată echipa noastră suntem antrenaţi în livrări, este o solicitare foarte mare din primele două săptămâni, cu greu facem faţă dar ne străduim. În general noi susţinem producătorii, produsele moldoveneşti fiindcă în aşa fel, este o stimă un respect reciproc, cu atât mai mult în periada care este la noi în ţară avem nevoie de acest schimb, acest ajutor ca niciodată”, a spus Igor Golban.

Multe dintre firmele mici încearcă acum să supravieţuiască din livrările pe care le fac la domiciliul persoanelor izolate.