ECONOMIC

Basarabenii accesează tot mai multe credite. Luna trecută au fost împrumutaţi aproape 4 500 de milioane de lei

Basarabenii se împrumută tot mai mult de la bănci. O arată datele Băncii Naţionale a Moldovei care a înregistrat o creştere cu peste 35 la sută a creditelor accesate în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare pondere o au creditele de consum, iar cele mai solicitate sunt împrumuturile contractate pentru termene cuprinse între 2 şi 5 ani.

Aproape 4 500 de milioane de lei a fost valoarea împrumuturilor luate luna trecută de basarabeni de la băncile din Republica Moldova. Valoarea creditelor a crescut cu peste 36 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

DIANA ENACHI, expert economic: „Dacă analizăm evoluţia volumului total al creditelor din ultimele 12 luni putem spune că acesta a crescut cu circa 22 la sută, deci nu atât de mult.Nu este vorba de indicatori de dezvoltare economică pozitivă, este vorba de creşterea consumului. Este un indicator care arată că lucrurile evoluează, dar nu este un indicator de creştere economică.”

Potrivit datelor BNM, 73 la sută dintre credite sunt accesate în lei moldoveneşti, iar cele mai multe dintre ele au o perioadă de scadenţă de la 2 la 5 ani. Mai mult de jumătate din creditele contractate sunt cele de consum acordate cu o rată medie de 4,38%.

Aproape 47 la sută din creditele oferite în lei moldoveneşti au fost accesate de persoane fizice.
Au crescut şi depunerile la termen în bănci. Astfel, în luna septembrie a acestui an, depozitele nou-atrase la termen au constituit aproape 3 milioane de lei, în creştere cu 4,3 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

DIANA ENACHI, expert economic: „Oamenii de afaceri nu investesc, nu atrag noi resurse din bănci pentru a investi în noi proiecte, nu au încredere în ceea ce urmează să se întâmple, în evoluţia situaţiei economice.”

Banca Naţională a Moldovei a majorat pe 5 octombrie cu 0,85 de puncte procentuale rata de bază de refinanţare, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ţine sub control creşterea inflaţiei. Prin urmare, ratele dobânzilor la creditele ce vor acordate după această decizie pot creşte în continuare.