ECONOMIC

Bugetul de Stat, votat în lectură finală: Amendamentele opoziţiei n-au fost susţinute de majoritatea parlamentară

Amendamentele opoziţiei, aduse proiectului de lege privind modificarea bugetului de stat, n-au fost susţinute de majoritatea parlamentară. Deşi opozanţii puterii au venit cu zeci de propuneri, acestea n-au fost acceptate pe motiv că n-au avizul guvernului, iar în lipsa acoperirii financiare pot fi declarate neconstituţionale.

Deşi pentru lectura a doua au existat zeci de amendamente ale opoziţiei la proiectul rectificării bugetului de stat, toate au fost respinse.

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: "Amendamentele ce ţin de finanţare, care n-au fost susţinute de guvern, nu se supun votului şi sunt neconstituţionale".

N-a fost dezbătut nici amendamentul PPDA privind redirecţionarea a 400 de milioane de lei de la drumuri spre fondul de subvenţionare în agricultură.

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului: "Şi am arătat şi de unde. Chiar în situaţia în care vor fi executate 100% lucrările la drumuri, fapt în care nu cred, achitările rabdă până în ianuarie. Achitările cu agricultorii nu rabdă".

Ignorat a fost şi amendamentul Pro Moldova privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul de sănătate.

RUXANDA GLAVAN, lider Pro Moldova: "Dragi lucrători din sistemul din sistemul de sănătate, Pro Moldova are soluţii pt dvs.  din păcate în cadrul acestei majorităţi nu există voinţă şi respect pentru munca dvs, iar banii pe care i/am identificat noi ei continua să/i trimită în proiecte electorale".

Opoziţia a acuzat guvernarea că ar promova doar amendamentele menite să–i asigure capital politic preşedintelui Dodon în campania pentru prezidenţiale.

MARIA CIOBANU, deputat PPDA: "Ceea ce ne doare enorm de mult este că aceste modificări la buget, de fapt, sunt nişte modificări pur electorale. Preşedintele comisiei, dl Golovatiuc a promovat doar amendamentele socialiştilor şi a celor care sunt o anexă a PSRM, a democraţilor dlui Filip".

De cealaltă parte, şeful direcţiei juridice a Parlamentului spune că amendamentele ce n-au acoperire financiară nici măcar nu ar trebui supuse dezbaterilor în plen.

ION CREANGĂ, şef, Direcţia juridică a Parlamentului: "Este o situaţie specifică condiţionată de Constituţie prin care se stabileşte că toate amendamentele care atrag cheltuieli financiare trebuie să fie acceptate obligatoriu de către guvern".

Proiectul rectificitării bugetului de stat a fost susţinut, în lectură, finală cu votul majorităţii deputaţilor. Potrivit ministerului Finanţelor, documentul a fost convenit cu experţii Fondului Monetar Internaţional.Bugetul de Stat, votat în lectură finală: Amendamentele opoziţiei n-au fost susţinute de majoritatea parlamentară.