Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piaţa externă, susţin experţii USAID
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piaţa externă, susţin experţii USAID

Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piaţa externă, iar producerea lor poate deveni o activitate profitabilă pentru fermierii din Republica Moldova, susţin experţii proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova (USAID/APM).

Potrivit Moldpres, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 3,5 mii de hectare, amplasate în mare parte în zonele de Sud, Sud-Est şi Centru. În anul 2019, producţia globală de caise în Republica Moldova a fost de circa 15 mii de tone, însă în 2020, din cauza condiţiilor climaterice, producţia de caise s-a redus considerabil. 

Specialiştii USAID/APM recomandă agricultorilor din R. Moldova livezi intensive cu soiuri noi ca Tsunami, Big Red, Kyoto, Lady cot, Faralia, Farbaly.

În anul curent, Asociaţia Moldova-Fruct, cu suportul APM şi în parteneriat cu Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare şi Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante au iniţiat testarea soiului Lady Cot şi a portaltoiului Wavit, care au fost deja incluse în  Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova, iar în 2021 acest proces va fi iniţiat pentru alte nouă soiuri de cais: Pinkot, Pricia, Farlis, Alice Col, Anegat, Digat, Gilgat, Iziagat, Jengat.

Conform datelor statistice, actualmente, recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este de 3-6 tone de fructe per hectar, comparativ cu livezile intensive irigate, unde recolta medie este de circa 20 tone per hectar.

Similare
RECOMANDĂRI