Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cea mai slabă recoltă înregistrată în ultimii 11 ani. În sudul Republicii Moldova situaţia este critică

nul acesta este foarte dificil pentru agricultori. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a prognozat că vom avea cea mai mică recoltă de culturi cerealiere din ultimii 11 ani. Dacă în nordul Republicii Moldova lucrurile stau ceva mai bine, în sud situaţia este critică. Agricultorii cer ajutorul autorităţilor pentru a putea supravieţui.

Vladimir Novac are în gestiune 2.500 de hectare de teren agricol, în satul Ghindeşti, din raionul Floreşti. Jumătate este semănat cu culturi cerealiere. Condiţiile climaterice din acest an i-au dat agricultorului toate planurile peste cap. Dacă în anii precedenţi recolta de grâu era de peste cinci tone la hectar, în acest an cu greu va ajunge la două tone şi jumătate.

„Seceta care a fost de cu toamnă şi primăvară, plus îngheţurile care au fost până la 10, 12 grade, au afectat culturile de prima grupă, dar ne-a scăpat ploiţele care au fost mai târziu şi ceva ceva, ne-a scos din starea care era foarte şi foarte rea”, a spus Vladimir Novac.

Deşi roada e de două ori mai mică faţă de anii precedenţi, preţurile au rămas aceleaşi de anul trecut. Agricultorul spune că, în aceste condiţii, va face faţă cu greu situaţiei.

„Preţuri foarte mici, dacă vorbim azi de orz, se vorbeşte la 2,40 – 2,50, grâu – 2,50 – 2,60”, a spus Vladimir Novac.

Strânsul roadei de pe câmp a început, în acest an, puţin mai devreme. Agricultorii se tem de ploi şi muncesc zi lumină pentru a reuşi să o adune.

„În timpul de faţă ne-am pornit bine cu strânsul roadei, suntem îndestulaţi cu ăiese, cu motorină, cu ulei. Lucrăm din noapte până în noapte ca să reuşim la vreme să strângem roada şi claitativ”, a spus IURIE POPOVSCHI, brigadier.

Grânele sunt puţine, în schimb au un indice înalt de gluten.

„Dacă vorbim de calitate, e bună anul acesta, glutenul trebuie să fie peste 25 şi mai mult fiindcă cu cât roada e mai mică, cu atât glutenul e mai mare la grâu”, a spus VLADIMIR NOVAC, agent economic.

După recoltarea grâului va începe recoltarea rapiţei.
 
Similare
RECOMANDĂRI