ECONOMIC

Cetăţenii care s-au debranşat de la sistemul centralizat continuă să achite 10 la sută din factura la căldură

Cetăţenii care s-au debranşat de la sistemul centralizat continuă să achite 10 la sută din factura la căldură. Oamenii spun că plătesc pentru un serviciu de care nu mai beneficiază şi au dat Termoelectrica în judecată. Ei cer Guvenului să anuleze hotărârea care prevede achitarea unei facturi pentru aşa-numitul tranzitit termic.

Mihai Saracuţa locuieşte într-un bloc cu 4 etaje din Chişinău. Chiar dacă apartamentul său a fost deconectat, în urmă cu 20 de ani, de la sistemul centralizat de încălzire, iar ţeava de căldură nu mai trece prin locuinţă, familia primeşte lunar o factură pentru tranzitului termic.  

MIHAI SARACUŢA, locatar debranşat: „Locuim la ultimul etaj, pe la noi nu mai trece nicio ţeavă, nici la vecini, dar oricum îmi vine pe factură pentru căldură centralizată o sumă oareceare. La început era o sumă simbolică. Era 20 de lei şi treptat s-a ridicat la 50, 100. Anul acesta  ajuns la ... de lei. Taxa ast ar trebui să fie naulată că nu beneficiem, nu ne atingem de căldura aceasta."

În aceeaşi situaţie neplăcută se află mai mulţi locatari din bloc. S-au făcut sesizări la Termoelectrica dar fără rezultat favorabil. În noiembrie 2021, peste 200 de locuitori din Chişinău au dat Termoelectrica în judecată.

NICOLAE MARIAN  avocat: „Se solicită stoparea acestor plăţi, anularea anexei din hotărârea Guvernului prin care se reglementează această problemă. Nu este corect conform legii  să obligi pe cineva să plătească un serviciu de care nu beneficiază. Mai mult ca atât se ridică problema şi de lipsă de contract.”

Conducerea Termoelectrica a refuzat să ne ofere un interviu, însă a precizat, printr-un mesaj, că se conduce după litera legii.

HOTĂRÂREA DE GUVERN nr. 191 din 19.02.2002
"În cazul deconectării integrale a apartamentului de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorul va achita plata pentru încălzire, în mărime de 10 % din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului…. în cazul în care în blocul locativ nu există încăperi tehnice, iar în apartamentul deconectat de la sistemul centralizat de încălzire nu există coloane de încălzire tranzitorii, începînd cu 1 iunie 2016, consumatorul va achita plata pentru încălzirea încăperilor deconectate, în mărime de 5% din costul energiei termice."

Termoelectrica a făcut referire şi la un studiu al Institutlui de Energetică.

STUDIU INSTITUTULUI DE ENERGETICĂ
"...consumatorii cu centrale autonome în clădirile cu sisteme centralizate de termoficare beneficiază de minimum 18% energie termică de la ţevile care traversează apartamentul şi poate ajunge la 50% dacă considerăm aportul vecinilor cu sistem centralizat."

În 2021, deputatul PAS, Dan Perciun, a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind constituţionalitatea hotărârii de Guvern.

DAN PERCIUN deputat PAS, preşedinte Comisia Protecţie Socială, Sănătate şi Familie: „În mod normal Curtea trebuie să se expună pe sesizările care parvin pe parcurs în cel mult 6 luni. Termenul a fost depăşit, noi ne-am adresat repetat la CC ca să ne dea o decizie că acceptă că e inadmisibilă sesizarea noastră, să se expună pe fond. Până acum nu avem o claritate."

Unii consumatori cer Guvernului să abroge Hotărârea care-i obligă să achite între 5 şi 10% pentru tranzitul termic.

NATALIA GAVRILIŢA  prim-ministrul Republici Moldova: „Înţeleg că toată lumea ar vrea să nu plătească pentru anumite servicii dar ele trebuie să fie acoperite, sunt utilităţi pe care le plăteşte toată lumea şi care s-au scumpit. "

Potrivit SA Termoelectrica, în prezent 25 de mii de apartamente sunt debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, iar în ultimii ani, numărul de debranşări a scăzut. Anul trecut au renunţat la căldură centralizată 17 apartamente, comparativ cu anul 2011 când au fost peste 1 600 de deconectări.