ECONOMIC

Chişinăul este în aşteptarea ofertelor pentru prima achiziţie de gaz natural din alte surse decât cele din Federaţia Rusă

Chişinăul este în aşteptarea ofertelor pentru prima achiziţie de gaz natural din alte surse decât cele din Federaţia Rusă. Astăzi, Energocom, furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, a organizat o licitaţie pentru companiile care vor să transporte un milion de metri cubi de gaz achiziţionat din Ucraina. Câştigătorul licitaţiei încă nu a fost anunţat, iar ministrul infrastructurii susţine că achiziţia este vitală pentru a avea presiune suficientă în conducte.

După ce Energocom a fost mandatat de Comisia pentru Situaţii Excepţionale să achiziţioneze gaze naturale, astăzi a fost organizată prima licitaţie. Companiile internaţionale au fost invitate să-şi prezinte ofertele privind preţul la care sunt dispuse să transporte un milion de metri cubi de gaz. Energocom preconizează livrarea acestui volum de gaz începând de mâine, prin punctul din Oleksiivka din Ucraina tranzitând conducta de distribuţie Căuşeni - Todireşti - Tohatin.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Achiziţia care are loc acum la Energocom ţine de creşterea presiunii în sistem, or noi până la sfârşitul lunii octombrie încă avem un contract cu Gazprom şi avem livrări de gaze pentru partea stângă şi dreapta a Nistrului. Acea achiziţie vine doar să crească presiunea şi să avem rezerve în cazul în care presiunea scade să putem să o punem în sistemul de transport ca să nu avem probleme de presiune în întreg sistemul.”

Iar presa din Ucraina scrie că Energocom ar fi încheiat deja un contract cu partea ucraineană pentru a livra Republicii Moldova în jur de 700 de milioane de metri cubi de gaz, în caz de necesitate. Volumul necesar ar urma să fie livrat de Naftogaz, compania naţională de petrol şi gaze din Ucraina. Un ajutor substanţial este aşteptat şi din România.

Gazoductul Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 120 de kilometri, a fost pus în funcţiune de la 1 octombrie şi poate asigura transportarea volumului de gaz necesar pentru toţi consumatorii din Republica Moldova, cu excepţia celor din regiunea transnistreană. Directorul Departamentului Strategie şi Management Corporativ al Transgaz a declarat că rămâne ca furnizorii interesaţi să anunţe ce volum de gaz pot vinde.  

ELISABETA GHIDIU, director departament, Transgaz România: „Se pot transporta până la 6,5 milioane de metri cubi pe zi de gaze naturale. Aşteptăm şi noi ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta. Noi, ca operator de transport şi sistem, suntem pregătiţi pentru asta. Vorbim de 6,5 milioane de metri cubi care acoperă necesarul de consum al Republicii Moldova fără zona "Transnistria".”

Vineri, pe 22 octombrie, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgenţă din cauza crizei de gaze naturale. Ulterior, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a mandatat Energocom-ul să cumpere 5 milioane de metri cubi de gaze, în valoare de 1,7 miliarde de lei.

Tot astăzi, Mold-Street.com a scris că, potrivit datelor MoldovaGaz, în anul 2020 întreprinderea moldo-rusă a înregistrat pierderi de circa 677 de milioane de lei, după ce cu un an mai devreme raporta un profit de peste 22 de milioane de lei. Acesta este cel mai prost rezultat financiar din ultimii cinci ani al companiei, cu capital majoritar deţinut de gigantul rus Gazprom.