ECONOMIC

Conceptul noului proiect de lege a emisiilor industriale, în discuţii cu mediul de afaceri

post-img

Conceptul proiectului de lege privind emisiile industriale şi mecanismul de autorizare integrat de mediu a fost prezentat şi discutat astăzi în cadrul unui atelier de lucru cu reprezentanţii mediului de afaceri din ţară. Consultările publice cu agenţii economici au avut drept scop dezbaterea prevederilor legale şi condiţiile în care operatorii din Republica Moldova trebuie să-şi desfăşoare activităţile economice care generează emisii de poluanţi în aer, apă şi sol.

Potrivit şefei Direcţiei politici de prevenire a poluării şi evaluării de mediu a MADRM, Maria Nagornîi, MADRM în conformitate cu Acordul de Asociere a lansat procesul de elaborare a proiectului de lege privind emisiile industriale.

Proiectul va include reglementări foarte clare pentru agenţii economici, atât pentru cei care generează emisii, fac deversări în apele de suprafaţă, cât şi pentru cei care lucrează cu anumite deşeuri. Totodată, conform standardelor Uniunii Europene, vor fi stabilite cerinţe de preepurare, cum ar fi construcţia staţiilor de epurare în cadrul întreprinderilor, automonitorizarea emisiilor acestora, şi de asemenea vor fi supuse unui control strict din partea autorităţilor de mediu. Proiectul de lege vine pentru a îmbunătăţi activitatea agenţilor economici, aceştia îşi vor reînnoi echipamentul, iar în consecinţă vom avea un mediu mai curat”, a subliniat Nagornîi.

La rândul  său, expertul juridic din cadrul Asociaţiei EcoContact Rodica Iordanov, a declarat că prin implementarea mecanismului de autorizare integrată de mediu, agentul economic nu va mai avea motiv de a veni încă o dată la agenţie sa solicite autorizaţii.

În funcţie de rezultatele raportării, verificării şi controlului realizat, acesta va avea posibilitatea să-şi extindă autorizaţia de activitate fără bariere administrative sau de activitate.

Calitatea mediului înseamnă ceea ce respirăm, ce consumăm şi pe ceea ce mergem, este important ca activitatea omului  să fie prietenoasă mediului , iar ceea ce emană activitatea economică în apă, aer si sol sa nu fie dăunătoare vieţii. Prin modificările pe care le propunem, la fiecare 6 sau 12 ani, agenţii economici vor trebui să îşi actualizeze autorizaţia integrată de mediu. La prima etapă, este important că tot ce ţine de estimarea emisiilor să fie bazate pe nişte analize şi evaluări corecte şi să fie desfăşurate în cadrul unui proces deschis şi transparent
”, a reiterat Iordanov.

Procesul de transpunere a Directivei Uniunii Europene 2010/75/UE şi de elaborare a proiectului Legii privind emisiile industriale este susţinut financiar de proiectul GIZ „Dezvoltarea capacităţilor pentru politica climatică în ţările din Europa de Sud-Est, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, etapa a III-a. La momentul actual, agenţii economici obţin autorizaţii pe fiecare componentă a mediului separat, aer, apă şi deşeuri.

De menţionat că evenimentul a fost organizat la iniţiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) în parteneriat cu Asociaţia EcoContact cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA).