ECONOMIC

COVID-19 pune în carantină economia Republicii Moldova

COVID-19 are efecte nu doar asupra sănătăţii ci afectează grav şi Economia. Multe dintre întreprinderi nu-şi mai pot desfăşura activitatea şi s-au închis temporar iar angajaţii sunt obligaţi să stea acasă. Agenţii economici estimează că vor suporta pierderi colosale. Într-o situaţie fără precedent sunt şi agricultorii care riscă să rămână cu recolta în depozite.

100 de mii de tone de mere moldoveneşti aşteaptă să ajungă la destinaţie. Cei de la Moldova Fruct spun că exportul nu e interzis, dar situaţia este incertă din cauza restricţiilor de la frontierele internaţionale. Nu se ştie dacă fructele vor ajunge la destinaţie şi rămân deocamdată în depozitele frigorifice.

„Merele au un sinecost foarte mare. Au investit în producere, depozitare – 2 luni de anul trecut şi 3 luni acum, practic 5 luni de păstrare au mărit preţul de cost a acestor fructe. Vor fi efecte negative. Sperăm transportul să nu fie oprit. Este o diminuare a încasărilor. Noi exportăm preponderent în Federaţia Rusă şi acolo rubla s-a devalorizat în ultimele 2 săptămâni cu 25%. Este o lovitură grea pentru exportatori”, a spus IURIE FALĂ, director executiv Asociaţia Moldova Fruct.

Ritmul de export e în scădere încă de la începutul anului, comparativ cu perioada precedentă. Lovitura e grea şi pentru cei din industria textilă. S-a diminuat volumul de producţie de la 30 până la 70%. Motivul principal este criza materiei prime adusă din China, ţara de unde a pornit focarul de coronavirus. Toate speranţele se puneau în Italia, însă şi aici sunt grave probleme.

„În continuare, agravarea acestei situaţii în Italia care e unul din partenerii RM şi a agenţilor economici pe unele din primele locuri, când a început să nu mai livreze materie primă de acolo. Acum, întreprinderile au şi pierderi psihologice.Cred că nici o criză economică decât atunci când s-a distrusă fosta Uniune Sovietică şi au rămas pe butuci toate întreprinderile fără contracte anterioare, acum e a doua oară când pierderile vor fi imense. Întreprinderile care vor opri acum activitea complet vor putea să nu se mai ridice”, a spus ALEXANDRA CAN, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară.

În loc să-şi evalueze încasările, companiile de turism îşi estimează pierderile. Focarele de Covid-19 sunt peste tot în lume aşa că vacanţele au fost date peste cap.

„Aveam programate tururi în diferite ţări şi excursii în ţară. Toate s-au anulat. Plus la aceasta, avem rezervate camere în diferite ţări, odihna de vară prin sistemul early booking. Unii de acum şi-au recuperat banii, alţii le propunem să transferăm mai târziu aceste tururi.  Ducem tratative cu clienţii noştri pe care îi sfătuim să nu intre în panică şi le spunem că se poate de transferat odihna pentru mai târziu”, a spus  NINA BELEI, administrator companie de turism.

În contextul crizei fără precedent în care s-au pomenit agenţii economici ar urma să fie oferit ajutor din partea statului. Există o condiţie doar - antreprenorii să fie sinceri în relaţiile cu toţi clienţii şi să nu profite de situaţia de urgenţă majorând preţurile.
 
„Noi venim cu un pachet de suport şi vă vom ajuta. Înţelegem că trebuie să asiguraţi locurile de muncă, să vă continuaţi activitatea, să plătiţi impozitele la stat, dar lăsaţi speculaţiile. Această situaţie de acum - regimul de urgenţă ne permite să mergem la plafonarea preţurilor pentru mai multe produse”, a spus IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova.