Curtea de Conturi va realiza în 2022 un audit public extern în domeniul gazelor naturale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea de Conturi va realiza în 2022 un audit public extern în domeniul gazelor naturale

Parlamentul va propune Curţii de Conturi să realizeze un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Comisia de control al finanţelor publice a aprobat, în unanimitate, raportul la PROIECTUL de lege respectiv şi îl va înainta pentru examinare în plenul Legislativului.

Auditul ar urma să fie efectuat asupra activităţii societăţilor comerciale şi entităţilor din domeniul gazelor naturale sub aspectul conformităţii activităţilor şi tranzacţiilor financiare ale acestora cu normele legale.

Misiunea de audit va fi efectuată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii privind societăţile pe acţiuni care stabileşte că auditul poate fi efectuat la entitatea de interes public şi la societatea în care cota statului depăşeşte 50% din capitalul social.  

Deoarece cota statului în capitalul social al unor astfel de întreprinderi este sub 50%, în prezent Curtea de Conturi este limitată în efectuarea unui audit public extern.

În prezentarea proiectului, vicepreşedintele Comisiei de control al finanţelor publice, Artur Mija, a explicat că necesitatea acordării Curţii de Conturi a competenţelor efectuării misiunii de audit la societăţile comerciale din domeniul gazelor naturale rezidă în importanţa majoră a acestui domeniu pentru economia ţării şi bunăstarea cetăţenilor. În 30 de ani în Republica Moldova nu a fost realizat vreun audit public extern în acest domeniu, a subliniat deputatul.

Preşedintele Comisiei de control al finanţelor publice, Tatiana Cuneţchi, a atras atenţia asupra resurselor necesare pentru efectuarea de către Curtea de Conturi a auditului public extern în domeniul gazelor naturale, menţionând totodată importanţa continuării misiunilor de audit în cadrul altor entităţi.   

Similare
RECOMANDĂRI