ECONOMIC

Domeniul transporturilor pierde din angajaţi, din cauza efectelor pandemiei: „Noi trebuie să ne aşteptăm la falimentul companiilor de transport rutier şi pasageri”

Pandemia a lovit crunt în economia mondială iar printre domeniile cele mai afectate este transportul. Restricţiile impuse de criza epidemiologică au limitat mişcarea, deci călătoriile şi comerţul. Potrivit Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, în primele 11 luni ale anului 2020 au fost transportaţi puţin peste 50 milioane de pasageri, cu aproape 47% mai puţin faţă de perioada similară din 2019. Cel mai mult a avut de suferit transportul aerian.

Numărul pasagerilor în cursele aeriene a scăzut cu peste 76 la sută, în perioada ianuarie-noiembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019. Probleme sunt şi acum – multe curse nu au fost reluate şi a scăzut numărul angajaţilor.

RODICA RUSU-EŞANU, purtător de cuvânt, Aeroportul Internaţional Chişinău: „Nimeni nu s-a aşteptat la un an atât de pesimist. Nu am avut şi susţinere din partea statului.Până în prezent mai există curse care nu au fost reluate din cauza faptului că se menţin restricţii. Au fost pierderi enorme pe tot sectorul şi în ansamblu. E o pierdere nu doar pentru aviaţie, dar şi pentru economie.”

Grav afectat a fost şi transportul rutier internaţional.

OLEG ALEXA, preşedinte, Consiliul Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „La rutele internaţionale pe unele direcţii până în prezent nu s-a reluat activitatea. Pentru că lumea nu circulă, în ţările în care vii trebuie să stai în izolare. Cum ar fi unele oraşe din Ucraina, Rusia, cum ar fi unele rute spre Europa, ele până cum nu s-au reluat activitatea”.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, în primele 11 luni ale anului 2020, cu autobuzele şi microbuzele au fost transportaţi 49,1 milioane de pasageri, cu 46,4% mai puţin, comparativ cu aceeaşi din 2019.  Transportatori spun că timp de o lună toate rutele naţionale şi urbane au fost blocate. Şi acum sunt cu 50 la sută mai puţini călători.

OLEG ALEXA, preşedinte, Consiliul Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „Noi trebuie să ne aşteptăm la falimentul  companiilor de transport rutier şi pasageri. Multe localităţi şi sate vor rămâne fără nicio legătură.  Cheltuielile au crescut, vedem motorina de patru ori s-a ridicat”.

Şi dacă e criză iar perspectivele nu sunt încurajatoare, mulţi au dat bir cu fugiţii din domeniul transporturilor.

OLEG ALEXA, preşedinte, Consiliul Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto: „Pleacă pentru că veniturile pe care le putem oferi noi nu le asigură un trai decent.  Anul acesta în jur de 1000 de şoferi au plecat numai din transportul de pasageri”.

Transportul feroviar a fost şi el afectat şi numărul de pasageri a fost în scădere 40%.