ECONOMIC

Economist: Cea mai mare problemă a petroliştilor nu este atunci când majorează preţurile, ci atunci când UITĂ să le micşoreze

post-img

Toată lumea se agită atunci când creşte preţul benzinei la pompă şi vor să prindă petroliştii de mână, însă exact acum ei sunt cei mai cinstiţi. De această părere este economistul Veaceslav Ioniţă, care spune că cea mai mare problemă a petroliştilor nu este atunci când ei majorează preţurile, ci atunci când ei uită să le micşoreze.

Pentru aceasta economistul analizează cum schimbarea preţului BRENT influenţează preţul Benzinei în R. Moldova, transformând toate costurile în lei per litru, ţinându-se cont de cotaţiile internaţionale ale petrolului şi cursului valutar Leu/USD.

„Preţul Benzinei 95 este cel mediu de comercializare, care în ultimii 3 ani este în mediu cu 1,8% mai mic decât la pompă. Astfel dacă în luna ianuarie estimez preţul la pompă a Benzinei 95 la nivel de 19 lei/litru, atunci preţul mediu de comercializare este de 18,67 lei/litru. Deoarece ANRE publică datele cu o întârziere de 3-4 luni, pentru ultimele 4 luni, am introdus estimările mele.

Pentru o corelaţie mai bună am luat preţul mediu de comercializare a Benzinei 95 şi am scăzut TVA, acciza şi preţul BRENT. Pe final obţinem o diferenţă care, nu este venitul petroliştilor, dar indicator al corelaţiei dintre preţul international la petrol şi preţul de comercializare in Moldova a Benzinei 95.

Deci uşor putem observa că Petroliştii ”UITĂ !!!” să scadă preţul când el scade pe plan internaţional, anume atunci ei cel mai mult profită de noi. Atunci ei trebuie prinşi de mână, dar atunci nimeni nu observă de regulă nimic. Toţi se agită când preţurile pe intern cresc, dar anume în această perioadă petroliştii sunt cel mai corecţi”, scrie economistul pe pagina sa de Facebook.

Veaceslav Ioniţă mai spune că în luna august 2019 preţul la Petrol pe pieţele internaţionale a scăzut cu 1,46 Lei/litru faţă de luna mai 2019, iar preţul mediu de comercializare era chiar mai mare decât în luna mai.