ECONOMIC

Expert economic: Măsurile economice ale Guvernului Chicu sunt insuficiente

Între timp, Guvernul de la Chişinău vine cu un set de măsuri care ar trebui să-i ajute pe agenţii economici aflaţi acum în dificultate. Plata creditelor sau a unor servicii comunale va fi recalculată, se promite micşorarea TVA-ului pentru sectorul Horeca, dar şi posibilitatea ca agricultorii să primească noi subvenţii. Propunerile autorităţilor însă nu i-au convins pe experţi care spun că, de fapt, e nevoie de un sprijin mult mai consistent în această perioadă de criză.

Guvernul propune

1.      Reeşalonarea creditelor ipotecare;
2.      Amânarea termenelor de plată la impozitul pe venit;
3.      BNM va relaxa politica de creditare;
4.      BNM va oferi credite băncilor comerciale;
5.      Reeşalonarea plăţilor la servicii comunale;
6.      Subvenţii adiţionale în agricultură;
7.      Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa;
8.      Dublarea compensaţiilor la programul "Prima Casă".


Acestea sunt cele opt măsuri propuse de Guvernul de la Chişinău pentru a da o gură de oxigen agenţilor economici a căror activitate este blocată în perioada de carantină. Experţii spun că soluţiile autorităţilor sunt de compromis şi nu vor schimba prea mult starea de criză economică.

„Aceşti paşi mici nu impact mare asupra companiilor. Câteva ceva se amână, controalele se sistează dar asta nu îmbunătăţeşte situaţia a companiilor care au piederi de zeci de mii de lei, sute de mii, milioane. Sunt pierderi care nu se vor recupera. Se amână achitarea impozitelor, dar asta nu înseamnă că ele nu vor fi achitate. Când perioada se va încheia va fi o presiune enormă pentru companii de a achita impozitele restante. Nu s-a venit cu o decizie privind salarizarea celor din şomaj tehnic”, a MIHAI BOLOGAN, doctor în economie.

Ieri, premierul Ion Chicu a invitat la discuţii reprezentanţii asociaţiilor de afaceri. Aceştia au prezentat informaţii despre impactul restricţiilor impuse în contextul răspândirii COVID-19. Prezent la discuţii, guvernatorul BNM a anunţat că există rezerve suficiente şi se intenţionează adoptarea unor măsuri de relaxare monetară.