ECONOMIC

Expert: În 2020, Republica Moldova a importat resurse energetice la cel mai mic preţ din ultimii 15 ani, însă companiile au „uitat” să scadă şi tarifele pentru consumatori

post-img

Criza din 2020 a avut şi anumite elemente pozitive pentru economia Republicii Moldova. În 2020, consumul de petrol pe plan global a înregistrat cea mai mare scădere din toată istoria de peste 150 de ani de extragere a pietroiului. Drept consecinţă în primăvara anului 2020, preţul la petrol a coborât la minimul istoric din ultimii 25 de ani. Odată cu scăderea preţului la petrol pe pieţele internaţionale, au scăzut şi preţurile la restul resurselor energetice. Despre aceasta vorbeşte expertul Veaceslav Ioniţă, pe blogul său. 

Veaceslav Ioniţă spune că ţările exportatoare de resurse energetice au ratat miliarde de dolari venituri, în schimb, ţări precum Republica Moldova, importatoare nete de resurse energetice, au economisit sume enorme de bani pentru importul de resurse energetice.

„Astfel în 2020, Republica Moldova a cheltuit doar 589 milioane USD, pentru importul de resurse energetice, cea ce constituie minimul din ultimii 15 ani. Comparativ cu anul 2019, Republica Moldova a economisit pe importul de resurse energetice 333 milioane lei, ceea ce este cu 36% mai puţin decât în anul de referinţă. Comparativ cu anii 2011-2014, când preţul la resursele energetice au atins maxima istorică, R. Moldova în 2020 a plătit de 2 ori mai puţin pentru importul de resurse energetice”, explică expertul.

Spre exemplu în 2019 pentru produsele petroliere, R.  Moldova a plătit 588 milioane USD, iar în 2020 această sumă a scăzut de 1,6 ori sau cu 210 milioane USD.

„Din păcate aceste economii pe plan extern nu au fost resimţite pe deplin de cetăţenii noştri, deoarece preţurile din R. Moldova nu au scăzut în conformitate cu reducerile de la import. Companiile din sectorul energetic au profitat de conjunctura internaţională şi au obţinut profituri nejustificate, în timp ce consumatorii de rând au plătit preţuri nejustificat de mari. Această ”sărbătoare a preţurilor mici” a trecut cam pe lângă noi”, mai spune expertul.