ECONOMIC

Guvernatorul BNM: Autorităţile de la Chişinău au început deja discuţiile cu FMI, privind un nou program de finanţare

post-img

Discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional privind un nou program de finanţare au început deja cu autorităţile Republicii Moldova. Declaraţia aparţine guvernatorului Băncii Naţionale Octavian Armaşu, care a răspuns unor serii de întrebări venite din partea instituţiilor mass media. Acesta spune că în ceea ce priveşte sectorul financiar-bancar,  în prezent are loc un exerciţiu de evaluare a siguranţei băncii centrale (Safeguard Assesment), iar această evaluare este o etapă obligatorie pe care o parcurge orice bancă centrală din perspectiva aprecierii detaliate a guvernanţei şi a mecanismelor de control aplicate de către aceasta, până la aprobarea de către FMI a asistenţei financiare propriu-zise.

„Aceste rezultate, dar şi evaluarea tuturor politicilor macroeconomice, precum şi evoluţia economiei reale vor fi  luate în calcul la stabilirea asistenţei de care va beneficia Republica Moldova în următorul program”, declară Octavian Armaşu. 

Guvernatorul spune că cert este că viitorul acord va fi pus în noul context pe fundalul pandemiei  COVID-19, deoarece la nivel global există o altă realitate economică.

Totuşi, Armaşu subliniază că programele cu FMI nu vizează evoluţii pe termen scurt, ci contribuie la construirea cadrului macroeconomic sustenabil care să faciliteze refacerea economică şi consolidarea bunăstării pe termen lung.

Guvernatorul aminteşte că în cadrul programului precedent, care s-a încheiat în martie curent, FMI a apreciat pozitiv progresele în reformarea sectorului bancar şi au remarcat necesitatea continuării eforturilor de monitorizare a activităţii băncilor conform noului mecanism de supraveghere bancară, perfecţionării cadrului de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi eforturi suplimentare în atenuarea riscurilor generate de sectorul financiar nebancar.

Amintim că premierul Ion Chicu declara anterior că „nu ar strica o pauză în relaţia cu FMI”, dacă FMI va avea o atitudine „rigidă faţă de investiţiile în infrastructură sau dacă va insista pe majorarea tarifelor la gaze”. Ulterior, premierul Chicu s-a răzgândit şi a declarat că îşi doreşte continuarea relaţiei cu FMI.