Guvernul a aprobat semnarea unui contract cu BEI privind împrumutul a 30 de milioane de euro pentru reabilitarea energetică a instituţiilor publice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a aprobat semnarea unui contract cu BEI privind împrumutul a 30 de milioane de euro pentru reabilitarea energetică a instituţiilor publice

Executivul a aprobat astăzi semnarea Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) privind implementarea proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

Contractul de finanţare prevede acordarea unui împrumut Republicii Moldova de către BEI, în valoare de 30 milioane euro, în vederea realizării proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”, orientat spre reabilitarea energetică a instituţiilor publice de importanţă naţională şi locală, precum spitale, grădiniţe, şcoli ş.a.

Astfel, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), precum şi un grant în valoare de 500 mii euro din partea Fondului fiduciar de asistenţă tehnică pentru ţările Parteneriatului Estic („EPTATF”), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).

Conform prevederilor contractului de finanţare, împrumutul din partea BEI va fi acordat în zece tranşe, valoarea minimă a cărora va fi de 1 milion euro. Pentru rambursarea fiecărei  tranşe se va aplica o perioadă de graţie de 5 ani şi un termen maxim de 20 de ani de la recepţionarea fiecărei tranşe în parte.

Lista instituţiilor spitaliceşti, de importanţă naţională, care vor fi incluse în cadrul Proiectului: Institutul de Medicină Urgentă; Institutul de Cardiologie; Institutul de Oncologie; Institutul Mamei şi Copilului; Spitalul Clinic Republican; Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie; Centrul Republican de Diagnosticare Medicală; Spitalul Clinic Bălţi; Spitalul Clinic de Psihiatrie; Centrul de Recuperare a Persoanelor Vârstnice şi cu Dizabilităţi „SPERANŢA”.

Executivul menţionează că negocierile între RM şi BEI pe marginea contractului de finanţare au avut loc pe 8 noiembrie curent, în format de videoconferinţă.

Similare
RECOMANDĂRI