Guvernul de la Chişinău impune moratoriu de şase luni asupra eliberării autorizaţiilor de construcţie a benzinăriilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul de la Chişinău impune moratoriu de şase luni asupra eliberării autorizaţiilor de construcţie a benzinăriilor

Cabinetul de miniştri a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede modificări la mai multe acte normative ce se referă la activitatea operatorilor de pe piaţa produselor petroliere. Proiectul de lege îşi propune să asigure crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea liberei concurenţe, cât şi eficienţa în acest sector.

Prin urmare, principala prevedere a proiectului ţine de instituirea unui moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizaţiilor de construcţie a staţiilor de alimentare cu produse petroliere principale şi gaze lichefiate.

De asemenea, va fi anulată taxa fixă de licenţă care la moment constituie 260 de mii de lei per import şi se va aplica taxa generală a licenţei în mărime de 3.250 de lei. Măsura vine urmare a constatării aplicării neuniforme a taxelor pentru eliberarea licenţelor pentru importul şi comercializarea angro a benzinei/motorinei şi importul şi comercializarea angro a gazului lichefiat.

Concomitent, se propune introducerea taxei în structura accizelor la importul produselor petroliere de 10 lei per tonă. Includerea acestor taxe va facilita accesul noilor operatori, care au capacităţi reduse, pe piaţa angro a carburanţilor, dat fiind faptul că aceştia nu vor suporta costuri ulterioare în desfăşurarea afacerii. Prin această modificare, se va asigura şi egalitatea tuturor participanţilor pieţei în raport cu statul, care licenţiază desfăşurarea acestei activităţi de întreprinzător.

Mai mult decât atât, pentru a exclude apariţia intermediarilor pe piaţă şi a reduce riscul de contrabandă, se propune şi interzicerea revânzării angro a produsele petroliere. În acelaşi proiect se prevede majorarea cuantumului sancţiunilor contravenţionale, or sancţiunile care se conţin în Codul contravenţional, la moment, nu sunt adaptate la realităţile pieţei produselor petroliere.

Astfel, potrivit documentului, sancţiunile stabilite în Codul contravenţional pentru încălcarea legislaţiei în domeniul pieţei produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori. De exemplu, dacă pentru încălcarea regulilor de păstrare a produselor petroliere persoana juridică poate fi sancţionată cu amendă de la 4500 de lei la 6000 de lei, prin modificările propuse sancţiunile vor fi de la 45.000 de lei la 60.000 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI