ECONOMIC

Guvernul SUA va finanţa programe de instruire pentru dezvoltarea forţei de muncă în agricultură

post-img

Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin proiectul Agricultură Performantă în Moldova (APM), a lansat un apel de granturi pentru desfăşurarea activităţilor inovatoare în vederea implementării parteneriatelor pentru dezvoltarea forţei de muncă în sectorul agricol de înaltă valoare. Cererile de participare pot fi depuse până la 23 decembrie, iar finanţarea poate fi solicitată de instituţiile de învăţământ, asociaţiile industriale, organizaţii neguvernamentale şi sectorul privat.

Bugetul total pentru acest apel de granturi este de şapte sute de mii de lei, iar suma acordată pentru fiecare grant va varia între 150-350 de mii de lei.

Activităţile care pot fi sprijinite în cadrul acestui apel de granturi trebuie să ţină de iniţiative pentru crearea stagiilor de practică şi ucenicii sau alte oportunităţi educaţionale integrate, plasând tinerii în companii agricole de producţie, companii IT care activează şi în domenii aferente agriculturii, furnizori de echipamente şi utilaj agricol, etc.; programe de formare, educaţionale, startup-uri, incubatoare agrobusiness, Incubator agrobusiness, evenimente pentru tineri, platforme regionale de comunicare ş.a.

Toate aceste activităţi urmează să contribuie la angajarea şi menţinerea mai multor tineri în sectorul agricol de înaltă valoare (mere, fructe sâmburoase, struguri de masă, pomuşoare, miere, legume de câmp pentru prelucrare) şi să îmbunătăţească practicile educaţionale în baza nevoilor sectorului privat.

În scopul demonstrării angajamentului faţă de activitate, este necesară o contribuţie din partea solicitantului de cel puţin 10% din valoarea totală a activităţii pentru organizaţiile non-profit şi instituţiile educaţionale, precum şi 30% din valoarea totală a activităţii pentru companiile comerciale.

Pentru a răspunde la întrebările potenţialilor aplicanţi şi a explica procedurile de aplicare, Proiectul USAID/APM va organiza pe 14 noiembrie o sesiune informativă.  

Conform celor mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică, circa un sfert din cei 397 500 de tineri angajaţi (persoane cu vârste cuprinse între 15-34 de ani) lucrează în agricultură, care este cel mai mare sector de ocupare a forţei de muncă tinere.