ECONOMIC

În acest an, R. Moldova va înregistra o creştere fără precedent a consumului populaţiei de până la 40 de miliarde de lei

În acest an, Republica Moldova va înregistra o creştere fără precedent a consumului populaţiei de până la 40 de miliarde de lei. Potrivit experţilor economici, după ce anul trecut, din cauza pandemiei, basarabenii au fost mai cumpătaţi la cheltuieli, în acest an, oamenii au avut mână liberă la cumpărături

Potrivit experţilor, în acest an se estimează o creştere a consumului oficial al populaţiei cu 35 de miliarde de lei, atingând un volum total de 150 de miliarde de lei. Ultima dată am avut o creştere a consumului în anii 2005-2006, atunci când după plecarea masivă a basarabenilor la muncă peste hotare, în RM s-a înregistrat o euforie a consumului.

Cauzele care au dus la cea mai mare creştere a nivelului consumului populaţiei de până acum este pusă pe seama cererii amânate de anul trecut şi trecerii în acest an la un consum obişnuit, inclusiv intensificării achiziţiilor din locurile oficiale.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Oamenii din cauza crizei, a incertitudinii, au pus banii deoparte, mai puţin au cheltuit. Acei bani pe care oamenii au dorit să-i cheltuie anul trecut nu i-au cheltuit. Cererea de anul trecut a fost transferată pe anul acesta.”

Totodată, creşterea consumului este condiţionată şi de o majorare a preţurilor.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Nu este că noi consumăm mai mult, noi plătim mai mult. Noi avem în acest an o creştere a preţurilor deja de 7%.”

Basarabenii şi-au permis să cumpere mai mult pe fonul creşterii salariilor şi a remitenţelor, a intensificării împrumuturilor pe care le fac basarabenii, dar şi folosirii banilor economisiţi. Creşterea consumului atrage după sine şi efecte pozitive.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „În acest an, datorită creşterii fără precedent a consumului noi avem cea mai mare creştere a TVA ului. În volum noi estimăm că până la sfârşitul anului, TVA-ul va creşte cu cel puţin 5,2 miliarde de lei. Mai mult decât anul trecut şi vom ajunge la 25 de miliarde de lei. Ca volum, noi n-am avut niciodată aşa ceva.”

Totuşi, experţii spun că această creştere a consumului populaţiei nu explică neapărat o prosperare economică, ci duce la o încurajare a importurilor. Aceştia estimează că importurile vor creşte în acest an cu un miliard şi jumătate de dolari, înregistrându-se un volum total de 7 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o premieră pentru Republica Moldova.