ECONOMIC

Mai multe companii petroliere au majorat azi preţurile la carburanţi, la mai puţin de o săptămână de la ultima scumpire

Mai multe companii petroliere au majorat azi preţurile la carburanţi, la mai puţin de o săptămână de la ultima scumpire. Benzina, motorina şi gazul lichefiat au preţuri mai mari, în medie, cu 50 de bani. Experţii economici pun scumpirile pe seama creşterii accizelor, dar şi a unei uşoare deprecieri a leului. La toate acestea se mai adaugă şi proasta reglemantare a pieţei produselor petroliere, mai susţin experţii.

Petroliştii au afişat un preţ mai mare pentru benzina cu cifra octanică 95, care a ajuns la 18 lei şi 35 de bani. Un litru de motorină se vinde cu aproximativ 15 lei şi 60 de bani, iar gazul lichefiat - cu aproape 11 lei. De la mijlocul lunii decembrie, preţurile la carburanţi au crescut treptat. Mai întâi cu 60 de bani, iar la mijlocul lunii ianuarie 2021 cu încă un leu. Azi, petroliştii au majorat preţurile pentru a treia oară numai in luna februarie. 

PREŢURI LA CARBURANŢI
BENZINĂ  - 18 lei 30 de bani
MOTORINĂ -15 lei 60 de bani
GAZ LICHEFIAT -11 lei

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "50 de bănuţi în plus avem doar impozite în prezent în preţul benzinei mai mult decât anul trecut. Acesta este primul factor. Al doilea este scumpirea petrolului pe pieţele internaţionale. Plus avem şi o uşoară depreciere a leului moldovenesc".

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a organizat audieri cu privire la situaţia de pe piaţa carburanţilor. În cadrul acestora, Consiliul Concurenţei preciza că şase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din staţiile PECO din Republica Moldova, modifică preţurile concomitent.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "Dacă scoatem accizul şi dacă scoatem impozitele, vom vedea că adaosul comercial este exterm de mare. Ca o soluţie intermediară, aş întoarce ANRE-ului pârghiile de intervenţie pe piaţa ptoduselor petroliere, iar pe termen lung aş miza pe Consiliul Concurenţei care are nevoie de ajutor, iar prima ţară care îmi vine în minte este România".

Din luna martie 2019, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică nu mai deţine controlul asupra stabilirii preţurilor la combustibil. Petroliştii stabilesc singuri preţurile, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.