ECONOMIC

Ministerul Finanţelor propune un nou mecanism de subvenţionare a locurilor de muncă

post-img

Ministerul Finanţelor propune un nou mecanism de subvenţionare a locurilor de muncă, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Instituţia a propus spre dezbateri publice un regulament în acest sens.

Potrivit instituţiei, implementarea noilor măsuri are drept scop creşterea numărului de persoane încadrate în câmpul muncii, reîncadrarea persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgenţă, susţinerea persoanelor cu dizabilităţ, relatează IPN.

Regulamentul prevede că întreprinderile care vor angaja persoane care nu au avut venituri salariale în ultimele 12 luni vor primi subvenţii în mărime de 50 la sută din impozitele salariale, dar nu mai mult de 1000 de lei lunar per angajat. Subvenţiile vor fi acordate pentru o perioadă de 12 luni.

Organizaţiile necomerciale care vor angaja persoane cu dizabilităţi severe vor primi subvenţii în mărime de 100% din impozitele salariale, dar nu mai mult de 2000 de lei lunar pentru un salariat.

Organizaţiile necomerciale care vor angaja persoane cu dizabilităţi accentuate sau medii vor beneficia de subvenţii în valoare de 50 la sută din impozitele salariale, dar nu mai mult de 1000 de lei lunar per angajat.

Întreprinderile specializate, în care minimum 50 la sută dintre salariaţi sunt persoane cu nevoi speciale, vor primi subvenţii pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, în valoare de 200% din impozitele salariale, dar nu mai mult de 4000 de lei lunar pentru un angajat. Subvenţiile pentru încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi  speciale se vor acorda pentru toată perioada angajării.

Resursele bugetare alocate pentru subvenţionarea locurilor de muncă pentru anul 2021 constituie 200 de milioane de lei. Noul regulament, elaborat de Ministerul Finanţelor, urmează a fi aprobat de Guvern.

În Republica Moldova sunt înregistrate circa 177 de mii de persoane cu dizabilităţi. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul III al anului 2020, în Republica Moldova erau înregistraţi 30,2 mii de şomeri.