ECONOMIC

Mold-street: Numărul şomerilor înregistraţi în Republica Moldova a crescut cu 48%

post-img

Potrivit unui studiu a pieţei muncii din Republica Moldova, efectele crizei pandemice au început să fie resimţite din aprilie 2020, ceea ce a dus la o creştere a numărului şomerilor înregistraţi cu 48% faţă de luna precedentă.

Autorii studiului estimează că această criză va duce la o majorare mai pronunţată a populaţiei inactive de 25-60 ani, care va creşte în 2020 cu 30%, notează mold-street.com.

De asemenea, potrivit autorilor studiului, pandemia COVID-19 va avea un impact major şi de durată asupra pieţei muncii din Republica Moldova, fiind necesar un răspuns prompt şi de anvergură din partea statului pentru a diminua consecinţele.

„O adevărată provocare pentru piaţa muncii din Republica Moldova este stituaţia pandemică. Pe lângă efectele asupra sănătăţii, pandemia COVID-19 a provocat unul din cele mai mare şocuri pentru economia naţională din ultimele decenii, cu consecinţe sociale şi economice negative semnificative.

Situaţia excepţională a condus la constrângeri pe piaţa forţei de muncă, a afectat afacerile locale şi grupurile vulnerabile”, susţine ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean.

Totodată Ministerul Economiei speră că pe lângă informaţia actuală privind situaţia pe piaţa muncii din Republica Moldova, acest studiu va ajuta la crearea unei viziuni sistemice a domeniului, inclusiv pe cele mai frecvente obstacole, precum şi formularea unui set concret de intervenţii de politici.

Studiul a analizat situaţia actuală pe piaţa muncii din Republica Moldova, tendinţele privind ocuparea forţei de muncă pentru perioada 2020-2025, oportunitatea liberalizării accesului forţei de muncă străine pe piaţa muncii din ţara noastră, precum şi impactul pandemiei COVID-19. 

Studiul pieţei muncii din Republica Moldova a fost elaborat la solicitarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii şi Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, cu suportul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare al Germaniei şi al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.