ECONOMIC

ODIMM face totalurile la 12 ani de activitate, peste 60 de mii de beneficiari

post-img

Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii este cel mai important sector al economiei din Republica Moldova. Este sectorul care creează noi oportunităţi, locuri de muncă, importă şi implementează noi tehnologii. Este cel mai flexibil la toate schimbările pe piaţă, a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iulia Costin, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate aniversării a 12-a a Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

„Întreprinderile mici şi mijlocii se consideră locomotiva creşterii economice şi sectorul trebuie susţinut prin diverse metode. Guvernul acordă o mare atenţie acestui sector, pe care-l consideră prioritar”, a spus Iulia Costin. ODIMM joacă un rol important în dezvoltarea economică, prin oferirea de oportunităţi prin proiectele care le gestionează, pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova, indiferent dacă se află înafara ţării, la sat, este tânăr, este femeie etc.

Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM, a menţionat că pe parcursul a 12 ani ODIMM a desfăşurat mai multe programe care au venit în sprijinul antreprenorilor. În tot acest timp a reuşit să acorde consultanţă în afaceri la peste 60 de mii de beneficiari. Pe viitor, un instrument important, care rămâne a fi o prioritate, spune Petru Gurgurov, este susţinerea antreprenorialului în rândul femeilor şi tinerilor, cu accent pe zonele rurale, unde se propune dezvoltarea reţelelor de incubatoare, precum şi susţinerea companiilor care promovează elemente ale economiei verzi.

Silvia Cărare este directoarea unei companii în medicină estetică. A aplicat la Programul „PARE 1+1” în 2018 şi a primit un grant de 250 de mii de lei pentru dotarea tehnică. Tânăra spune că suma a fost un suport bun pentru a-şi dezvolta afacerea şi a crea 25 de locuri de muncă. Potrivit Silviei Cărare, cel mai greu în acest business este de a găsi personal calificat şi potrivit pentru serviciile pe care le prestează.

Administratoarea unei companii care produce haine naţionale, Tatiana Mârza, a remarcat că a reuşit să-şi dezvolte afacerea datorită participării în Programul „Femei în Afaceri”. Este pe piaţă de doi ani, iar grantul obţinut, în valoare de 120 de mii de lei, i-a investit în tehnică şi promovare. Actualmente firma are cinci angajaţi şi un magazin online. Hainele produse sunt exportate şi înafara ţării.

În 12 ani de activitate a ODIMM, peste 120 de mii de persoane din ţară şi care muncesc peste hotare au beneficiat de proiectele promovate de organizaţie. Sub formă de granturi au fost oferiţi peste 400 de milioane de lei, ceea ce a generat peste un miliard de lei investiţii cumulative în economie şi a asigurat peste şase mii de locuri de muncă.