ECONOMIC

Opinie: Datoriile Republicii Moldova către Gazprom au fost create artificial şi abuziv

Gazprom ameninţă Republica Moldova că va sista de luna viitoare livrarea gazelor naturale, dacă autorităţile de la Chişinău nu vor achita până atunci datoriile pentru lunile septembrie şi octombrie. E avertismentul transmis de Gazprom, care pretinde că nu ar fi vorba de o condiţie politică, aşa cum afirmă autorităţile Republicii Moldova. Însă experţii în enegetică de la Chişinău cred că e vorba anume de un şantaj politic şi că datoriile totale ale Republicii Moldova către Gazprom au fost create artificial şi abuziv.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat pentru presa rusă că datoria Republicii Moldova, pentru gazele furnizate este de 433 de milioane de dolari. Dacă la această sumă se mai adaugă penalităţile pentru întârzierea plăţilor, atunci datoria urcă la 709 milioane de dolari. Kuprianov a precizat că Gazprom e gata să prelungească până pe întâi decembrie contractul cu Republica Moldova la preţul gazului care se înregistrează pe piaţa internaţională. Însă cere în schimb autorităţilor de la Chişinău să achite integral datoria pentru gazul furnizat în lunile septembrie şi octombrie. Altfel, concernul rus, avertizează că va sista de luna viitoare livrarea gazului.

SERGHEI KUPRIANOV, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL GAZPROM: „Nu e vorba de politică, Gazprom este o societate pe acţiuni şi nu poate funcţiona în pierdere, nu îşi poate permite să piardă banii din impozitele care intră în buget. Există limite ale răbdării. Republica Moldova însăşi provoacă această criză.”

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: „Cum aşa se întâmplă că Transnistria are o datorie de peste 7 miliarde, 400 de miliane de dolari şi acolo nu-s întrebări că Gazpromul lucrează în pierderi. În 2020, când erau socialiştii la guvernare, pe Moscova nu o preocupa lucrul acesta, au semnat contractul, nicio problema. Acum când au pierdut alegerile parlamentare şi-au adus aminte, stai un pic, hai să-i şantajăm pe moldoveni cu datoria la gaz.”


Expertul în energetică, Sergiu Tofilat afirmă că datoria Republicii Moldova către Gazprom a fost creată artificial. El crede că e nevoie de organizarea unui audit la Societatea pe Acţiuni, Moldovagaz, unde Gazprom deţine majoritatea acţiunilor. Potrivit expertului, trebuie investigat modul în care s-au acumulat datoriile încă din anul 1998, când a şi fost fondată compania Moldovagaz.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: „Datoria malului drept a fost majorată artificial prin acţiuni abuzive a Gazpromului, prin fraude la Moldova-Gaz, iar acest lucru trebuie investigat. Dacă partea rusă vrea să se clarifice cu datoriile, nicio problemă, facem audit la Moldova Gaz şi depistăm toate fraudele care au avut loc.”

Zilele trecute, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu a avut mai multe întâlniri la Moscova cu şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak şi cu administraţia companiei Gazprom. Negocierile privind livrarea gazului rusesc nu s-au soldat însă cu niciun rezultat. Andrei Spînu a anunţat că Gazprom a propus un preţ mai mare la gazele furnizate decât cel de pe piaţa Uniunii Europene. Acesta a mai precizat că partea rusă impune şi un şir de condiţii, inclusiv politice.

Precizăm că, din 2003 şi până în 2019, preşedinte al consiliului de observatori MoldovaGaz a fost vicepreşedintele Gazprom, Valerii Golubev. În 2019, după pensionare, acesta a ajuns personaj principal al unei investigaţii jurnalistice a opozantului rus, Alexei Navalinîi, care a demonstrat că în ultimii ani, familia Golubev şi-a construit lângă Moscova, un castel evaluat la peste 37 de milioane de euro