ECONOMIC

Oportunităţi de dezvoltare pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, graţie suportului partenerilor externi

Marea Britanie oferă din nou un sprijin financiar consistent pentru dezvoltarea capacităţii de export a antreprenorilor din Republica Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului. Se alătură în acest fel proiectului AdTrade care a oferit în ultimii doi ani sprijin pentru 600 de întreprinzători. Cu banii alocaţi pentru continuarea proiectului se vor crea noi locuri de muncă, în special pentru femei şi grupuri sociale vulnerabile.

Marea Britanie oferă 1 milion 320 de mii de dolari pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri din Republica Moldova. Companiile de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de asistenţă şi susţinere financiară pentru a procura echipamente de producţie. Până acum, cu ajutorul proiectului AdTrade au fost create 21 de companii, dintre care 14 sunt conduse de femei. Arina Galkina, din Tiraspol, reciclează sticla şi o transformă în veselă.

ARINA GALKINA, antreprenor, beneficiar al proiectului AdTrade: „Datorită proiectului am reuşit să procurăm utilaj pentru a prelucra sticla, este un proiect ecologic. Planificăm să extindem producerea, să avem cât mai multe colaborări şi să ieşim cu vânzările pe piaţa internaţională”.

Şi Igor Golban, din Ştefan Vodă, a reuşit să-şi dezvolte afacerea cu ajutorului proiectului AdTrade. Antreprenorul are 30 de hectare de teren agricol cu plantaţii de nuci, migdale şi cătină, toate cu certificare ecologică.

IGOR GOLBAN, antreprenor, beneficiar al proiectului AdTrade: „Crearea unei linii de producere a sucului natural de cătină, deshidrator, uleiuri presate la rece, congelarea rapidă, practic este o mini fabrică de producere a produselor ecologice ce ţine de cătină. Foarte bune pentru noi deoarece fiindcă scurtează acel drum pentru noi, 7,8 luni de zile ca să ne împrumutăm de la bancă. Noi în 2,3 luni cu ajutorul acestui grant vom procura şi chiar începând cu sezonul actual vom procesa produsele de cătină, produsele de mere, sucurile naturale şi ecologice. Datorită acestor proiecte care le implementăm la moment vom exporta în Germania, în Cehia, vrem şi în Canada”.

De aceste avantaje oferite de proiectul finantat acum de Marea Britanie vor beneficia şi alţi antreprenori.

DUMITRU UDREA, manager proiect AdTrade: „Ne propunem ca numărul locurilor de muncă cu asistenţa adiţională să nu fie mai puţin de 60 de locuri noi constituite şi să menţinem cel puţin 1500 de muncă în contextul pandemic. Să avem la final de proiect 50 de contracte semnate de exporturi a companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Excelenţa Sa STEVEN MARK FISHER, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova: „Activităţile pe care le finanţăm se vor concentra pe creşterea exporturilor, înclusiv prin integrarea întreprinderilor mici şi mijlocii marginalizate, ajutându-le să îşi realizeze potenţialul”.

Proiectul AdTrade este implementat de PNUD Moldova. Timp de doi ani a fost sprijinit financiar de Guvernul Suediei care a oferit 1,2 milioane de dolari.

Excelenţa Sa ANNA LYBERG, amabasadorul Suediei în Republica Moldova: „Sprijinirea competitivităţii companiilor, sprijinirea economiei de piaţă, cu adevărat reprezintă o prioritate, deoarece scopul nostru este să ajutăm Republica Moldova să beneficieze din plin de acordul pe care îl are cu Uniunea Europeană”.

DIMA AL-KHATIB, reprezentant rezindent PNUD în Republica Moldova: „Acest sprijin suplimentar este extrem de oportun în momentul în care ţara încearcă să mobilizeze eforturile pentru a se recupera cât mai puternic după impactul devastator al pandemiei care a reprezentat o criză combinată, de sănătate publică şi de dezvoltare”.

În primele patru luni ale acestui an, Republica Moldova a exportat în Uniunea Europeană mărfuri în valoare totală de peste 581 de milioane de dolari, cu aproape 10 la sută mai mult decât în aceiaşi perioadă a anului 2020.