ECONOMIC

Pachet financiar generos pentru ţările membre UE. Suma alocată României este de 33 de miliarde de euro

Comisia Europeană propune un plan de redresare economică fără precedent, de 750 de miliarde de euro pentru a contracara efectele crizei coronavirusului asupra economiilor ţărilor membre. România ar urma să primească din această sumă aproximativ 33 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi. Propunerea Comisiei trebuie să fie aprobată şi de şefii de state şi guverne în Consiliul European.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, s-a prezentat în faţa Parlamentului comunitar cu un pachet financiar generos, care acoperă bugetul multianual al Uniunii, la care se adaugă aşa-numitul plan de redresare după criza coronavirusului, destinat relansării economiilor europene, şubrezite de perioada de izolare impusă de criza sanitară.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Comisia propune astăzi un plan de redresare numit "Next Generation EU", în valoare de 750 de miliarde de euro. Aceşti bani se vor adăuga bugetului multianual înnoit în valoare de 1100 de miliarde de euro. Împreună, "Next Generation EU" şi cadrul financiar pe şapte ani se ridică la 1,85 trilioane de euro în propunerea de astăzi.

La această sumă se adaugă cele 540 de miliarde de euro angajate pentru răspunsul rapid la criză, astfel că întregul pachet ajunge la suma de 2400 de miliarde de euro.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi accesate de Uniunea Europeană pe pieţele financiare urmând a fi distribuite proporţional statelor membre sub formă de subvenţii şi împrumuturi pe o perioadă lungă de timp.

România este pe locul al şaselea în ordinea sumelor alocate. Ar urma să primim 33 de miliarde de euro.

Pentru a fi pus în aplicare, planul de redresare economică trebuie aprobat de şefii de state, în condiţiile în care există neînţelegeri între tandemul franco-german şi grupul format din Danemarca, Suedia, Austria şi Olanda, care refuză orice fel de punere în comun a datoriilor.