ECONOMIC

Pandemia de coronavirus a dus la o prăbuşire a economiei Republicii Moldova

Pandemia de coronavirus a dus la o prăbuşire a economiei Republicii Moldova. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, în trimestrul al doilea al anului 2020, Produsul Intern Brut a scăzut cu 11,5 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - cea mai mare scădere economică din ultimii 10 ani. Chiar şi în aceste condiţii, aproape 65 la sută din exporturile Republicii Moldova au mers tot pe piaţa Uniunii Europene. În România exportăm cele mai multe mărfuri, iar din Rusia cumpărăm.

Republica Moldova a exportat, în prima jumătate a anului, mărfuri de 1,4 miliarde de dolari, cu aproximativ 13 la sută mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2019. Cel mai mult am vândut pe piaţa statelor europene – mărfuri de aproape 894 de milioane de dolari. Pe primul loc în topul ţările în care am exportat este România, unde am vândut mărfuri de peste 357 de milioane de dolari. Pe locul doi se situează Federaţia Rusă, unde am exportat produse de peste 137 de milioane de dolari, iar pe locul trei se clasează Italia. Aici valoare produselor exportate se ridică la 124 de milioane de dolari. 

CELE MAI MARI PIEŢE PENTRU PRODUSELE BASARABENE 
1. România - peste 357 de milioane de dolari;
2. Federaţia Rusă - peste 137 de milioane de dolari;
3. Italia - peste 124 de milioane de dolari;
4. Germania - peste 121 de milioane de dolari;
5. Turcia - 96,79 de milioane de dolari.

Din UE, Republica Moldova a cumpărat produse în valoare de 1,3 miliarde de dolari, iar din CSI - de 733,7 milioane de dolari, adică de trei ori mai mult decât am exportat pe această piaţă. De altfel, statul din care importăm cel mai mult este Federaţia Rusă.

Datele Biroului Naţional de Statistică au mai arătat că Republica Moldova a înregistrat, în trimestrul al doilea al anului 2020, cea mai mare scădere economică din ultimii 10 ani. PIB-ul s-a prăbuşit cu 11,5 la sută,  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Economia Republicii Moldova scade abrupt din cauza pandemiei de coronavirus, afirmă experţii.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "Cea mai mare contrinuţie la scăderea a PIB-ului o are comerţul cu amănuntul. Ştiţi că la noi nu s-a lucrat două luni cu excepţia magazinelor alimentare, deci reducerea consumului a provocat caderea pib-ului, iar  al doilea factor scăderea valorii adăugate brute provocat de impozitele colectate de stat care iarăşi sunt în proporţie de 80 la sută datorită consumului populaţiei".

VIOREL GÂRBU, expert economic: "Noi am avut acest gen de evenimente şi anterior . Dar acum într-adevăr impactul crizei sanitare este unul masiv. Aici cred că sunt şi factori obiectivi. Criza-i, criză  nu putea să fie altfel, dar sunt şi factori subiectivi legate de acţiunele guvernului, sau mai bine zis ceea ce Executivul nu a făcut".

Guvernul estimează că, în acest an, economia va înregistra o scădere cu circa 4,5%. Pentru 2021 economiştii speră, însă, la o creştere de 4,1%.