ECONOMIC

Pandemia de COVID-19 a dus la scăderea producţiei industriale cu 25%

Pandemia de coronavirus a afectat şi producţia industrială care a scăzut, în luna aprilie, cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. Acest lucru s-a datorat scăderilor din industriile extractivă şi prelucrătoare. Experţii economici spun că acest fenomen este firesc, pentru că Republica Moldova trece printr-o criză pandemică ce îşi pune amprenta şi asupra economiei.

Potrvit Biroului Naţional de Statistică, producţia în industria extractivă a scăzut cu 37,6%, iar în industria prelucrătoare cu 28,5%.  Cele mai afectate activităţi ale industriei prelucrătoare au fost fabricarea accesoriilor pentru autovehicule, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea echipamentelor electrice, producţia de mobilă sau de calculatoare şi produse electronice şi optice.

Fabricarea accesoriilor auto, a remorcilor şi semiremorcilor – 82,5%
Fabricarea echipamentelor electrice – 69,1%
Fabricarea mobilei – 66,8%
Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – 61,7%

„Această scădere este în principal consecinţa scăderii industriei prelucrătoare. Lucrul acesta este foarte rău, pentru că în mod implicit înseamnă să rămâi în întârziere în dezvoltarea industrială, dar în mod direct înseamnă şi salarii ratate pentru angajaţii din RM. MUSCA  Acest lucru este însă firesc, pentru că nu doar economia ţării noastre trece prin această perioadă dificilă, multe alte state trec prin situaţii similare. Această contează fparte mult se va reuşi recuperarea în ultimele luni ale anului şi dacă se va reuşi stabilirea crizei epidimiologice”, a spus expertul economic VIOREL GÎRBU.

Veaceslav Caminschi, directorul executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului, speră că situaţia economică se va redresa, în lunile ce urmează.

„25 % asta nu e o scădere aşa destul de bruscă în condiţiile în care sântem. Da, este o scădere destul de dramatică, se putea să fie şi mai rău. Haideţi să comparăm în ce situaţie suntem anul trecut şi în ce situaţie suntem anul acesta”, susţine directorul executiv, Confederaţia Naţională a Patronatului, VEACESLAV CAMINSCHI.

Între timp, în luna aprilie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, industria alimentară, în ansamblu, a înregistrat o creştere a producţiei cu 0,3%. Creşteri substanţiale s-au înregistrat la fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale - de 7,7 ori mai mult, iar fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produselor din amidon a crescut cu aproape 18 %. În acelaşi timp, s-au înregistrat scăderi ale producţiei în cazul altor produse alimentare.
 
Fabricarea altor produse alimentare – 53%
Prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor – 36,4%
Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – 23,0%
Produsele de brutărie şi produsele făinoase – 18,3%
Produsele lactate – 2,4%
Prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne – 1,9%

Statisticile mai arata că, pe timp de pandemie, locuitorii Republicii Moldova au dat mai multă atenţie igienei. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că fabricarea substanţelor şi a produselor chimice din acest domeniu a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut.