ECONOMIC

"Pare 1+1": Noi locuri de muncă în zonele rurale şi investiţii de milioane de lei

41 de companii conduse de cetăţeni întorşi acasă din diasporă sau de rudele de gradul întâi ale acestora, vor primi finanţare nerambursabilă în valoare de până la 250 de mii de lei pentru a-şi iniţia sau dezvolta afacerile. Au fost semnate astăzi contractele de grant cu întreprinderile câştigătoare din cadrul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie "Pare 1+1". Astfel, vor fi create peste 130 de locuri de muncă în zonele rurale şi vor fi aduse investiţii în economie de peste 25 de milioane de lei.

Beneficiarii granturilor vor dezvolta afaceri în domenii precum creşterea struţilor, prepeliţelor, producerea fulgilor de cereale, produselor de panificaţie sau a duciurilor. Şi Victor Roscot va beneficia de un grant în valoare de 250 de mii de lei. El are din 2016 o afacere în domeniul panificaţiei şi doreşte să-şi extindă producţia şi să creeze noi locuri de muncă.

VICTOR ROSCOT, antreprenor: "Suntem într-un sat, satul Taraclia şi femeile lucrează cu mâna şi vrem să luăm pentru a forma batoane, pentru ambalaj, să mărim producţia şi locuri de muncă să dăm, să muncim acasă şi suntem la sat şi suntem foarte bucuroşi de programul ODIMM pentru că face aşa ceva şi UE că ne ajută".

Victoria Moşinschi, împreună cu familia, are o pensiune în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Pentru că nu fac faţă cheltuielilor, femeia a decis să aplice la acest program. 

VICTORIA MOŞINSCHI, antreprenor: "Suntem începători şi cere mari investiţii afacerea. Orice modernizare, renovare, cere bani mari, de sine stătător noi, ca începători nu facem faţă. La acest proiect 250 de mii. Procurăm tot utilajul din restaurant şi ospătăria unde se pregătesc bucatele".

Ina Căpăţână a iniţiat în 2016 o afacere în agricultură. Are o livadă de vişini în satul Puhoi, raionul Ialoveni. Pe lângă asta, întreprinderea ei se mai ocupă şi de procesarea fructelor prin deshidratare.

INA CĂPĂŢÂNĂ, antreprenor: "Fiica mea lucrează peste hotare, a făcut studii, a făcut bani şi vrem să investim pentru a face lucrul mai uşor în livadă, avem nevoie de tehnică agricolă. Pentru aceasta am aplicat la proiectul Pare 1+1. Pentru a obţine o calitate bună la fructe e nevoie la timp să faci unele lucrări, ce era mai dificil, în momentul în care trebuia să arendăm. Anul acesta am livrat prin reţele de magazine din Chişinău deja fructele noastre".

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanţare, mai mult de 80 la sută îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Cei 41 de beneficiari vor investi banii strânşi din munca desfăşurată în 11 state precum Italia, Franţa, Marea Britanie, România, Germania, Israel sau Elveţia.

IULIA COSTIN, director general, ODIMM: "Vă felicit pe Dvs, pe cei care în asemenea condiţii de grele, în pandemie, aţi fost curajoşi, aţi participat la instruire, în primul rând v-aţi întors acasă, bun venit! Aproape jumătate sunteţi cei care v-aţi întors acasă, jumătate dintre participanţi sunt cei care stau acasă rudele de gradul I şi în felul acesta aţi participat la programul nostru".

"Pare 1+1" este un program implementat de 10 ani de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici şi Mijlocii. Este finanţat din bugetul de stat şi suplimentat din fondurile Uniunii Europene. Din aceste 41 de proiecte investiţionale, 20 de afaceri sunt finanţate de Uniunea Europeană.

GINTAUTAS BARANAUSKAS, şef adjunct al Secţiei Operaţiuni, Delegaţie U.E.: "În prezent, există aproximativ 20 de proiecte din care pot avea de câştigat afacerile mici şi mijlocii din Republica Moldova. Noi facem toate astea pentru că avem încredere în potenţialul business-ului mic şi mijlociu în Republica Moldova".

Suma totală a finanţării nerambursabile pentru cele 41 de proiecte investiţionale este de 9,83 de milioane de lei, dintre care aproape 5 milioane de lei sunt din fondurile UE. Suma investiţiilor în economie este de 25,68 de milioane de lei.

LILIA PALII, secretar general de stat, Ministerul Economiei: "Guvernul nu a stopat implementarea niciunuia dintre programele de suport pentru mediul de afaceri. Absolut toate programele au fost continuate în această situaţie de criză. Aş menţiona în mod special programele precum Pare 1+1, programul Femei în Afaceri. Nu doar că au fost continuate aceste programe, dar au fost şi lansate noi instrumente".

Pe parcursul acestui an, au fost acceptate pentru finanţare 80 de afaceri, ce beneficiază de 19.59 milioane de lei. Asta va favoriza investiţii în economie de circa 51,62 milioane de lei, practic fiecare leu acordat sub formă de grant, generează trei lei investiţii în economie. Programul este subvenţionat din bugetul de stat şi suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin proiectul "Suport pentru IMM-uri în zonele rurale".