ECONOMIC

Preţuri tot mai mari în Republica Moldova

Ultimele luni au adus scumpiri la alimente dar şi la multe dintre mărfurile industriale şi serviciile din Republica Moldova. Potrivit specialiştilor, acestea se datorează situaţiei economice internaţionale dar şi scumpiirii carburanţilor. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum a crescut de câteva ori în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut. Ouă, uleiul şi carnea s-au scumpit cel mai mult. Prognozele arată că tendinţa este în creştere se va mentine cel puţin până la sfârşitul anului.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică avem cea mai mare creştere a preţurilor din ultima perioadă. Dacă vorbim de mâncare, cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu 50 la sută, ouăle cu 30 la sută, carnea cu 7% iar pâinea cu 4%, în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut. În schimb, lista de ieftiniri a produselor alimentare este foarte scurtă. Doar fructele şi legumele de sezon au înregistrat o scădere între patru şi opt la sută.

Nu doar pentru produsele alimentare plătim mai mult. Carburanţi şi materiale de contrucţie s-au scumpit cu 20 sută, unele materiale de construcţie costă dublu, în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut. Totodată asigurările de transport, serviciile de frumuseţe, cele medicale, dar şi mesele la restaurante  costa mai mult în acest an. Arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Indicele preţurilor de consum este un indicator economic, ce măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi a serviciilor utilizate de către populaţie într-o anumită perioadă. Experţii în economie spun că tocmai acest indice este într-o continuă creştere în acest an, influenţat si de economia mondială. În următoarele luni, ne-am putea pomeni cu noi scumpiri, în special la produsele de panificaţie, carburanţi, energie electrică şi servicii comunal-locative.  

VIOREL GÂRBU, expert economic: „Se poate explica prin factorii care nu sunt controlul Republicii Moldova, factori din exterior, aici trebuie să atragem atenţia mai mult la mărfurile nealimentare.  Anul trecut preţurile la combustibil era foarte mici şi prin raportare la preţurile la anul curent, asistăm la o inflaţie mare la această categorie de bunuri. Luna viitoare, noiembrie, decembrie rata inflaţie o să fie destul de mare.”  

Expertul Viorel Gârbu menţioneză că o creştere a pretului la energie, la nivel mondial, provoacă o creştere in cascadă a tuturor preturilor la produsele de consum.