ECONOMIC

Produsele agricole s-au scumpit cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

O sacosă cu produse din piaţă ne costă mai mult faţă de anul trecut. Agricultorii au crescut preţurile la unele produse după ce au avut în 2020 un an secetos şi multe pierderi. Biroul Naţional de Statistică anunţă că, în primul trimestru, produsele agricole s-au scumpit în medie cu aproape 27 la sută faţă de perioada ianuarie-martie 2020. Olga Sarivan a studiat datele şi ne oferă detalii.

Datele oficiale arată că, faţă de anul trecut, cel mai mult s-au scumpit seminţele de floarea-soarelui, cu 60 la sută. Preţul cerealelor a crescut cu 40%, iar soia se vinde cu 22% mai mult.

Cât priveşte produsele animaliere, carnea s-a scumpit, în primul trimestru, cu aproape 25%, ouăle cu 16%, iar laptele cu 7%.

Sunt şi produse agricole cu preţuri mai mici faţă de anul trecut. La cartofii a scăzut cu 20%, iar la rapiţa cu 7%. Economiştii spun că preţurile de acum au fost influenţate direct de seceta de anul trecut iar cei care au de suferit cel mai mult sunt cumpărătorii. Aflm mai multe într-un reportaj realizat de TVR Moldova la Piaţa Centrală din Chişinău.

Cauzele scumpirilor sunt multiple – seceta, inflaţia, scăderea leului în comparaţie cu principalele valute.

Aşadar, la Piaţa Centrală din Chişinău, un kilogram de cartofi costă 15 lei, roşiile se vând cu 40 de lei kilogramul iar varza cu 28 de lei. Un kilogram de dovlegei costă 35 de lei iar castraveţii 35.

PREŢURI LEGUME, PIAŢA CENTRALĂ CHIŞINĂU
Broccoli  45 de lei
Roşii 40 de lei
Castraveţi 35 de lei
Dovlecei 35 de lei
Varză 28 de lei
Ridichie 20 de lei
Cartofi noi 15 lei

Comercianţii se plâng că nu merg vînzările şi au majorat preţurile pentru a nu ieşi în pierdere. Preţurile sunt mai mari la legumele proaspete, autohtone. Ele pot scădea, de la o zi la alta. Nu la fel se întâmplă şi cu cele din import.