R. Moldova şi Comisia Europeană vor semna un acord de finanţare pentru gestionarea crizei energetice
Sursa foto:Simbol Vizualizari:

R. Moldova şi Comisia Europeană vor semna un acord de finanţare pentru gestionarea crizei energetice

Comisia Europeană ar urma să ofere Republicii Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic.

Astăzi, Comisia politică externă şi integrare europeană a avizat pozitiv iniţierea negocierilor şi semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru Republica Moldova”.   

Mijloacele vor fi oferite sub formă de asistenţă nerambursabilă în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională – Europa Globală.

Scopul acordului este de a atenua impactul social-economic urmare a creşterii preţurilor la gazele naturale, de a spori capacitatea Guvernului în a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum şi redresarea social-economică pe termen lung, securitatea energetică şi tranziţia energetică în Republica Moldova.

Suma urmează a fi debursată, într-o singură tranşă până la finele lunii curente. Iniţiativa de a încheia acordul aparţine Comisiei Europene.

Similare
RECOMANDĂRI