ECONOMIC

Raport: Cel mai mare progres al Acordului de Asociere cu UE este creşterea constantă a exporturilor

Republica Moldova este mult mai aproape de Uniunea Europeană. Aceasta este constatarea de bază a Raportului Alternativ privind realizarea Acordului de Asociere, ajuns la cinci ani de implementare. Totuşi, funcţionalitatea instituţiilor democratice şi independenţa justiţiei nu au cunoscut transformări clare şi sunt piedici în drumul spre UE, se mai arată în raportul elaborat de IPRE şi Expert-Grup.

Cel mai vizibil impact al Acordului de Asociere a fost asupra comerţului. Astăzi, aproximativ 70% din produsele exportate de Republica Moldova ajung în ţările UE.
 
„Miturile care existau la începutul implemantării acordului de asociere că piaţa Republicii Moldova va fi invadată de produse din UE şi va distruge piaţa şi producătorii locali nu s-au confirmat. De fapt, statistica arată cu totul altceva”, spune Iulian Groza, director executiv IPRE.
 
Datele sunt extrem de îmbucurătoare. Creşterea exporturilor, în această perioada, este de 1,5 miliarde de euro. Există, însă, mai multe provocări în acest sens.
 
„Deşi au crescut ca şi volum, exporturile au rămas foarte concentrate. Peste jumătate din cele agroalimentare se orientează încă doar pe 3 pieţe de desfacerre din UE. Peste jumătate din cele industriale sunt destinate unei singure pieţe. Noi încă trebuie să diversificăm profilul geografic al exporturilor”, spune Adrian Lupuşor, director executiv Expert-Grup. 

Autorităţile de la Chisinau dau asigurări că lucrează acum pentru a creşte capacitatea de export şi pentru ca producatorii autohtoni sa fie competitivi pe pieţele internaţionale de desfacere.
 
„Ne concetrăm pe demonopolizarea anumitor sectoare ale economiei, dacă nu reuşim atunci nu vom putea să beneficiem maxim de Acordul de Liber Schimb. Ne contrăm pe identificarea schemelor de corupţie care au persecutat mediul de afaceri şi care au redus din capacitatea de producere şi de export”, spune Ionela Costachi, secretar de stat la ministerul Economiei.
 
„Implementarea reformelor nu numai strict în domeniul economic, dar şi reforma justiţiei şi pe baza asta să vedem un flux mai mare de investiţii care vor crea capacităţi noi şi mai puternice economiei, salarii, locuri de muncă”, spune Excelenţa Sa Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova

Potrivit autorilor raportului, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cresc cu 5% veniturile în buget şi cu 320 de milioane de euro investiţiile în sectorul privat. Acordul de Asociere Republica Moldova-UE a fost semnat pe 27 iunie 2014, la Bruxelles.