ECONOMIC

Reacţia ANRE la ultimele scumpiri ale combustibilului. Instituţia sugerează că nu poate interveni prea mult

post-img

ANRE a venit cu o reacţie, după ultimele scumpiri ale carburanţilor, aplicate de petroliştii din R. Moldova. Instituţia sugerează că are mâinile legate şi că legislaţia actuală nu îi permite să intervină prea mult în mecanismul de formare a preţurilor la produsele petroliere.

ANRE aminteşte că, în noiembrie 2019, Legea cu privire la produsele petroliere a fost modificată, astfel, R. Moldova a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilităţii petroliştilor, anterior fiind plafonat însăşi preţul carburanţilor.

„Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activităţi, cu excepţia cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import şi/sau comercializare a produselor petroliere”.

ANRE efectuează controale ale titularilor de licenţă care activează pe piaţa produselor petroliere şi monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării şi aplicării preţurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naţionale de contabilitate aplicabile”, spune ANRE. 

Astfel, instituţia declară că nu are capacitatea de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a preţurilor la produsele petroliere, însă subliniază că „analizează dinamica comparativă a evoluţiilor în domeniul respectiv atât pe piaţa internă, cât şi cea regională”, publicând şi o analiză a pieţei, în care recunoaşte că în 2020, preţul mediu de comercializare a produselor petroliere nu a avut o evoluţie simetrică în raport cu preţul de import. 

„O​​​​​peratorii nu întotdeauna au operat scăderile de preţuri proporţional tendinţelor de ieftinire a produselor la bursele internaţionale. Astfel, la benzina A95, în luna mai diferenţa dintre eventualul preţ plafon al ANRE şi preţul mediu efectiv de comercializare urma să fie de 2,84 lei (incl. TVA), iar preţul maximal afişat la panourile staţiilor de alimentare urma să fie mai mic cu 3,16 lei (incl. TVA)”, se spune în analiza ANRE.

În această situaţie, ANRE sugerează că R. Moldova ar trebui să revină la  metoda de plafonare a preţurilor la produsele petroliere conform cotaţiilor Platts, ceea ce ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a preţurilor la panourile staţiilor de alimentare cu evoluţiile înregistrate la bursele internaţionale, asigurând o predictibilitate a fluctuaţiei preţurilor.