ECONOMIC

Reprezentanţii domeniului Horeca, din nou, la protest. Cer facilităţi fiscale pentru a putea supravieţui

Reprezentanţii domeniului Horeca din Republica Moldova au ieşit, din nou, la protest. De această dată, proprietarii cer impozite 0 pentru tot anul, subvenţii de 50 la sută pentru salarii şi demisia şefului Agenţiei pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. În plus, ei mai vor anularea deciziei privind respectarea distanţei de un metru şi jumătate între persoanele de la mese. Autorităţile nu au venit, deocamdată, cu o reacţie.

Sub geamurile clădirii Guvernului, reprezentanţii Horeca din toate raioanele ţării au scandat că vor să lucreze. Printre ei este şi această bucătăreasă dintr-un restaurant din Chişinău, care spune că angajatorul  nu-i mai plăteşte salariul pentru că nu mai are din ce.

"Domnul Furtună să ia exemplul Italiei, unde s-a deschis totul din intâi iunie. Vrem să ne deschidem să putem supraveţui, noi avem datorii, credite, situaţia este foarte grea. – Din ce trăiţi? – Din datorii", au spus ei.

Printre protestari au fost nu doar angajaţi, ci şi proprietari de localuri. Unul dintre ei a venit cu ştreangul la gât şi spune că în următoarea lună nu va avea din ce să achite salariile celor 16 angajaţi.

"Ne îngroapă sau îţi bagi frânghia la gât sau te bagi în sicriu", a spus un manifestant.

Bărbatul spune că actuala guvernare nu le oferă niciun sprijin, iar condiţiile de activitate pe care le-a aprobat comisia pentru Situaţii Excepţionale sunt o utopie pentru sectorul Horeca.

"Am un restaurant destul de mic, de 40 de persoane, cu condţiile pe care ni le dau eu pot primi doar 10, cum să mai supraveţuiesc, condiţiile rămân tot aceleaşi", a menţionat el.

Proprietarii barurilor şi restaurantelor spun că se simt discriminaţi de autorităţi, în condiţiile în care Piaţa Centrală s-a redeschis dar, în opinia lor, acolo nu se respectă condiţiile sanitare. Ei mai spun că nu sunt de acord cu decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale care cere păstrarea unei distanţe 1,5-2 metri între persoane la mese.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedinte, Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi Localurilor de Agrement: "În nicio ţară nu este prevăzută această distanţă între persoane, dar între mese şi variază până la doi metri. Aceasta este una dintre revindecări, dacă nu, atunci pe 19 noi nici nu ne deschidem." 

În plus, intreprinzatorii din acest domeniu vor să fie scutiţi de taxe şi să primească ajutor financiar de la stat pentru a se relansa, dar şi pentru a evita falimentul. 

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedinte, Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi Localurilor de Agrement: "Noi avem nevoie de scutiri de taxe şi impozite până la sfârşitul anului, ca să ne putem onora salariile şi taxele de chirie." 

Totodată, ei cer şi demisia şefului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

"El ne-a numit pe noi într-un interviu – vânzători de borş. Aceasta este toată inteligenţa lui, eu nu vreau ca dumnealui să ne reprezinte pe noi în guvern", au spus protestatarii.

Proprietarii de localuri ameninţă guvernarea că dacă nu le vor fi îndeplinite cerinţele, îşi vor instala corturile în faţa clădirii executivului pentru a protesta pe termen nedefinit. În domeniul Horeca din Republica Moldova lucrează aproximativ 19.400 de persoane.