ECONOMIC

Şase centre de suport în afaceri finanţate de Uniunea Europeană şi-au prezentat rezultatele activităţii

post-img

Rezultatele activităţii centrelor de suport în afaceri au fost prezentate, astăzi, în cadrul evenimentului online „Oportunităţi de conexiune pentru IMM-uri”, organizat de Fundaţia Est-Europeană, cu participarea reprezentanţilor a zece Fonduri de Antreprenoriat pentru Tineri, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Ministerului Educaţiei Culturii şi Cercetării, ODIMM şi asociaţiilor de business.

În cadrul evenimentului, şeful direcţiei politici economice şi mediul de afaceri de la MEI, Vasile Vulpe, a subliniat importanţa creării şi dezvoltării centrelor de suport în afaceri pentru valorificarea potenţialului antreprenorial la nivel regional, încurajarea şi susţinerea tinerilor în lansarea noilor proiecte de business în localităţile de baştină. De asemenea, a apreciat suportul Fundaţiei Est-Europene, care, cu susţinerea Uniunii Europene şi a Guvernului Suediei, s-a implicat în crearea Fondurilor de antreprenoriat pentru tineri şi a şase centre de Suport în afaceri pe teritoriul ţării.
 
„Ca să prezint potenţialul de afaceri local, vreau să aduc nişte cifre. Sectorul IMM-lor în ţara noastră reprezintă 98% din structura mediului de afaceri, iar criza provocată de pandemie, în primul rând a lovit în acest sector. În Republica Moldova sunt peste 54 000 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii. Dintre acestea peste 49 000 sunt întreprinderi micro şi 4000 mici. Din acestea peste 16 000 sunt inactive. Toate acestea s-au blocat la anumite etape de dezvoltare din lipsă sau insuficienţă de informaţii sau suport. Pentru a diminua această cifră şi a creşte numărul întreprinderilor active şi de succes, educarea şi suportul consultativ direct în teritoriu, aproape de întreprinderi este enorm de importantă”, a spus reprezentantul MEI.
 
La eveniment au participat cu un sumar al activităţilor reprezentanţii a zece Fonduri de Antreprenoriat pentru Tineri şi a şase centre de suport în afaceri.
 
Astfel, Centrul de sprijin pentru afaceri Ungheni HUB din oraşul Ungheni. Hub-ul a implementat programul inovator „Business Accelerator”, creând patru cluburi de tineret cu potenţial antreprenorial. Iar Smart Hub din Bălţi a lansat o platformă web de comunicare pentru antreprenorii locali, a informat cel puţin 100 de antreprenori despre oportunităţile de acces la finanţare pentru dezvoltarea afacerii, dintre care 30 de producători au accesat finanţare cu sprijinul Smart Hub. De asemenea, cel puţin 200 de antreprenori au fost informaţi despre oportunităţile de a accesa produse noi în şase sesiuni de informare şi au fost create 3 asociaţii antreprenoriale.
 
Centrul de sprijin şi dezvoltare a afacerilor din regiunea transnistreană, creată de Agenţia pentru Inovare şi Dezvoltare de la Tiraspol, a raportat că a ajutat start-up-urile transnistrene să scrie propriile planuri de afaceri, a ghidat antreprenorii în procesul de dezvoltare a afacerii să găsească parteneri şi clienţi, să caute pieţele de vânzări pentru reprezentanţii şi partenerii de afaceri locali şi oferă acces la finanţare, asistenţă tehnică şi acces la baze de date naţionale şi europene. Centrul a organizat evenimente de instruire pe modelul Business Cafe pentru 20 de IMM-uri şi a acordat 5 granturi a câte 1000-3000 euro tinerilor antreprenori.
 
În Găgăuzia, Centrul de sprijin pentru afaceri „BusinessHUB” a creat platforma online „Business Găgăuzia”, care a oferit consiliere juridică pentru circa 600 de beneficiari ai proiectului.
 
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie