ECONOMIC

Scumpirea energiei e resimţită în toată Europa. Ce măsuri au luat unele state după majorarea preţurilor la curent şi gaz

Curentul şi gazul nu s-au scumpit doar în România, ci la nivelul întregii Europe. Cele mai multe state au luat deja măsuri şi au găsit variante pentru ca cetăţenii lor să simtă cât mai puţin povara scumpirilor. Măsurile de ajutor nu sunt unitare la nivel european, ci diferă de la o ţară la alta, transmite digi24.ro

Fiecare ţară în parte a încercat să vină cu cele mai bune soluţii pentru populaţie, astfel încât scumpirile la curent şi gaze să nu fie resimţite atât de puternic. Potrivit unei analize realizate de jurnaliştii de la HotNews, 11 ţări europene au mers pe reducerea TVA-ului la energie. Belgia, Cipru, Cehia, Estonia şi Germania sunt doar câteva dintre aceste state. 

În Cehia, de exemplu, în ultimele luni ale lui 2021 energia a fost scutită de TVA. Tot ca măsură de ajutor, guvernul de aici a mai decis ca gospodăriile să fie scutite de taxele la energie, dacă electricitatea provine din surse regenerabile. 

În Cipru pe lângă reducerea TVA-ului la energie de la 19% la 5%, ministrul Finanţelor a spus că statul va acorda 70 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi la creşterea salariilor, indemnizaţiilor şi pensiilor. 

Gospodăriile cu venituri mici din Estonia vor beneficia de preţuri reduse la curent până în luna martie inclusiv. Şi tot până la începutul primăverii taxele de reţea nu doar pentru gospodării, ci şi pentru firme din Estonia au fost reduse la jumătate.

Portugalia a luat măsuri în faţa acestui val de scumpiri chiar înainte ca majorările să fie resimţite de către populaţie. Reducerea TVA-ului de la 23% la 13% pentru primii 100 de kilowati consumaţi lunar a fost doar una dintre ele.

În România, Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie şi gaze. Măsurile se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie. Astfel, pentru populaţie nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică şi 0,31 lei/kWh la gazele naturale (n.red. indiferent de consum). Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică şi 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.