ECONOMIC

Start inovaţie în economia digitală. Ministerul Economiei şi Proiectul Tehnologiile Viitoare au semnat un Acord pentru dezvoltarea mediului de afaceri

post-img

Ministerul Economiei şi Proiectul Tehnologiile Viitoare, susţinut de USAID şi Suedia, au semnat un Acord de Parteneriat pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

Acordul de parteneriat stabileşte angajamentul de a susţine industria IT a Republicii Moldova, ingineria, economia digitală şi comerţul electronic. Printre obiectivele cheie ale acordului, se numără:
  • Promovarea comerţului electronic şi digitalizarea industriilor;
  • Îmbunătăţirea cadrului normativ pentru industria IT, e-comerţ şi economia digitală;
  • Creşterea investiţiilor străine şi interne, în industria IT, e-comerţ şi economia digitală;
  • Elaborarea şi îmbunătăţirea strategiilor pentru a spori domeniile sus-menţionate.
În acest sens, partenerii vor avea intervenţii comune, printre care dezvoltarea cadrului legal în domenii de securitate cibernetică, reglementări pentru inovaţii digitale şi startup-uri tehnologice, dar şi organizarea evenimentelor de promovare.

”Este un fapt recunoscut că inovaţia digitală constituie un factor cheie în transformarea proceselor economice, locurilor de muncă şi societăţii în ansamblu, contribuind la reducerea decalajului social şi economic. Trebuie să ne încadrăm în acest trend internaţional. În R. Moldova deja avem multe rezultate bune. Sectorul tehnologiei informaţionale a cunoscut în 2020 o creştere cu 10%, faţă de anul 2019, a serviciilor vândute peste hotarele ţării, în pofida anului pandemic. Acordul semnat astăzi va spori obiectivele propuse de către Guvern pentru a digitaliza economia”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

„USAID şi Guvernul Suediei oferă asistenţă Republicii Moldova pentru a promova soluţiile digitale şi inovaţia în toate sectoarele economiei naţionale. Ne unim eforturile pentru a spori procesul de digitalizare a companiilor, inovaţia şi comerţul electronic, promovând astfel dezvoltarea economiei digitale în Moldova”, a declarat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Proiectul Tehnologiile Viitorului este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria uşoară şi tehnologiile informaţionale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordaţi de USAID şi Suedia, şi va fi implementat în perioada 2021-2026.