ECONOMIC

Tot mai mulţi cetăţeni din R. Moldova sunt datori la bănci. În decembrie 2021 volumul creditelor acordate de bănci populaţiei a crescut cu aproape 50% faţă de sfârşitul anului 2020

În decembrie 2021 volumul creditelor acordate de bănci populaţiei a crescut cu aproape 50 la sută, faţă de sfârsitul anului 2020. Ponderea cea mai mare o deţin creditele de consum, fapt care a dus şi la o creştere fără precedent a inflaţiei. Se înregistrează un volum mare al lichidităţilor în bănci, cu alte cuvinte, se consumă mult, dar se investeşte puţin în mediul de afaceri.

Un credit de la bancă pentru lucrări de reparaţie în apartament, are şi Ludmila Popa din Chişinău.

LUDMILA POPA, client bancă:  „Altă ieşire din situaţie nu este. Salariile sunt mici, dar trebuie şi una, şi alta. Se mai defectează ceva, vrei nu vrei, tot ajungi la bancă. Este stresant să aveţi un credit? Oi, zi şi noapte mă gîndesc la el. Când iei, aşa îţi pare bine că îţi dă, dar când trebuie să întorci.”

Potrivit datelor oficiale, în 2021, volumul total al creditelor contractate de la bănci comerciale a fost de peste  56 de miliarde de lei. Companiile nebancare au dat şi ele bani cu imprumut şi volumul total al indatoririi populatiei ajunge la apraope 70 de miliarde de lei.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Dacă e să ne uităm la creşterea lunară a gradului de împovărare a cetăţenilor şi agenţilor economici, avem o creştere de peste 1 miliard de lei. În fiecare lună cetăţenii noştri, cu agenţii economici se îndatorau cu plus 1,1 miliarde de lei.”

Datele Băncii Naţionale arată că ponderea cea mai mare o deţin creditele de consum – 60,5%. Cam trei sferturi din credite sunt în lei moldoveneşti, iar cele mai solicitate împrumuturi sunt cele cu termene de la 2 la 5 ani. Creditarea fără precedent a populaţiei a dus la o rată medie a inflatiei în 2021 de aproape 9%, cea mai mare din ultimii 15 ani.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Din păcate, creditele noastre merg la consum şi nu merg la dezvoltare. Tot ce trebuie să facă Banca Naţională este să aibă o abordare diferenţiată atunci când vorbim de rata de bază, deoarece, noi trebuie să temperăm creditarea populaţiei, dar trebuie să încurajăm creditarea mediului de business.”

Chiar dacă au dat multi bani cu împrumut, băncile din Republica Moldova înregistrează un surplus de lichidităţi.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic:  „În 2021 avem o situaţie fără precedent. Agenţii economici au adus banii în bănci în loc să-i investească şi banii aceştia au fost daţi populaţiei pentru consum. Noi în loc să facem economii şi să dezvoltăm afacerea, noi banii pentru dezvoltarea afacerii îi dăm la consum.”

Inflatia continuă să crească şi, in decembrie 2021, a depăsit 13%.