ECONOMIC

Un nou val de scumpire a carburanţilor

S-a declanşat noul val de scumpire a carburanţilor. Astăzi, pretul la benzină a crescut cu 15 bani iar la motorină cu 31 de bani. Şoferii sunt tot mai îngrijoraţi, iar experţii în energetică spun că majorările de pret se datorează cotaţiilor de la bursele internaţionale dar şi noii accize de import mai mari.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Carburanţii continuă să se scumpească. Astăzi un litru de benzină costă 21 de lei şi 80 de bani, cu 15 bani mai mult. şi motorina s-a scumpit. Un litru costă 18 lei si 45 de bani cu 31 de bani mai mult. De la începutul anului , atât motorina cât şi benzina s-au scumpit cu peste un leu”.

„Eu înţeleg că se scumpeşte tot în lume, dar chiar aşa, pentru ţara noastră cu aşa venit. Mă strădui cât mai puţin din necesitate doar, trebuie urgent de dus, dacă nu este troleibuzul, pe jos. Pe lună ajung la mia de lei doar pe combustibil. Eu lucrez în oraş şofer pe troleibuz. Eu mă duc şi vin în toată ziua, câte 200 sute de lei torn în bac, pe timp de iarnă încă mai mult consumă.  Mai iau niste pasageri dimineaţa din sat, surori, vecini şi imi mai plătesc 20 de lei. Chiar am socotit eu aşa cheltui 1200 de lei pe lună, dar salariul e 7,8,9 mii de lei. Ca pe tot poporul nostru scumpirea la gaz şi benzină ne afectează, înclusiv şi în serviciul de taximetrie. Greu facem faţă da nu avem încotro. Problema e foarte mare şi nu depinde de guvernare ci de Moscova. Pentru toţi este o problemă, pentru fiecare transportul este viaţa tre să te deplasezi vii,te duci”.

Experţii în energetică spun că scumpirile sunt dictate în mare parte de cotaţiile de la bursele internaţionale şi de noile accize. De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare noua acciză de 586 lei pentru o tonă de benzină importată şi de 237 lei per tonă de motorină importată.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „Unul din motive este scumpirea pe plan internaţional a combustibililor şi produselor petroliere, iar încă un motiv specific Republicii Moldova, se datorează acestor accize care s-au mărit anul acesta, în legea bugetului prevăd o majorare treptată. Nu se prevede o ieftinire semnificativă”.

ION MUNTEAN, expert în energetică: „Accizele, începând cu ianuarie s-au majorat în cazul benzinei cu 586 lei la o tonă, ceea ce ar însemna  între 50-60 de bani a afectat preţul la pompă. Într-o oarecare măsură ar influenţa această evoluţie în creştere şi situaţia din Kazahstan, cunoaştem că Kazahstan este un producător important de produse petroliere. Este o piata speculativa si marii consumatori ai Kazahstanului, mai ales China. Sunt nevoiţi să ia o parte din produsele petroliere care sunt destinate pentru piaţa europeană.  Tendinţa este de creştere înclusiv pe fonul crizei gazelor la nivel european, cumva asta tot se răsfrânge”.

Anul trecut, în septembrie-octombrie, carburanţii au mai trecut printr-un val de scumpiri. Atunci preţul la benzină a crescut cu 1 leu şi 60 de bani iar pretul la motorină cu 2 lei şi 30 de bani. Ulterior, preţurile au început să scadă treptat până la mijlocul lunii decembrie.