ECONOMIC

Uniunea Europeană oferă un nou sprijin zonelor rurale din Republica Moldova

Uniunea Europeană oferă un nou sprijin zonelor rurale din Republica Moldova. În satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă se construieşte un parc solar, care va alimenta cu energie electrică instituţiile din această localitate. Suţinerea financiară e prevăzută într-un proiect mai amplu finanţat de UE şi Agenţia pentru Eficienţă Energetciă, în valoare de 800 de mii de euro.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: "Parcul fotovoltaic din localitatea Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă este unicul din Republica Moldova, care va fi în gestiunea unei administraţii publice locale. Acesta va avea o capacitate de producere a energiei electrice de circa 400 de kw". 

Autorităţile locale spun că parcul de la Feşteliţa va produce volumul necesar de energie electrică pentru acoperirea consumului anual al instituţiilor publice, finanţate în prezent din bugetul local. 

NICOLAE TUDOREANU, primarul satului Feşteliţa, Ştefan Vodă: "Iniţial s-a preconizat pentru 300 de kw, dar l-am mărit la 400 de kw, care va produce energie regenerabilă, pentru a fi livrată în reţeaua furnizorului de bază. Iar resursele financiare, să acopere consumul de energie a celor instituţii publice finanţate de la bugetul local şi nu numai, fiindcă luăm în calcul şi gimnaziul chiar dacă este finanţat de consiliul raional Ştefan Vodă". 

Primarul satului Feşteliţa spune că parcul fotovoltaic va aduce profit bugetului local, iar cu bani economisiţi va fi îmbunătăţită infrastructura locală. 

NICOLAE TUDOREANU, primarul satului Feşteliţa, Ştefan Vodă: "Economiile vor fi de peste 500 de mii de lei, dar veniturile la bugetul local pe care le preconizăm să le avem de la vânzarea acestei energii regenerabile va fi de peste 900 de mii de lei. Adică vom înregistrat şi un profit de fapt, practic o să producem dublu din ceea ce consumăm". 
 
Construcţia parcului fotovoltaic din Feştliţa e construit în proporţie de 60 la sută, iar până la sfârşitul anului, va fi funcţional. Cu sprijinul Uniunii Europene, va fi dotată cu panouri solare şi grădiniţa din sat, iar pe o porţiune de 7 kilometri de drum din sat, au fost  deja instalate reţele de iluminare inteligentă, şi asta nu e tot.

NICOLAE TUDOREANU, primarul satului Feşteliţa, Ştefan Vodă: "Avem încă câteva tipologii în cadrul acestui proiect. Ese vorba despre 4 cazangerii pe biomasă la toate cele 4 instituţii principale din localitate: gimnaziu, grădiniţă, admnistrare publică.  Şi am plantat 5 hectare de salcie şi plopi energetici, care vor fi utilizate la producere peleţilor pentru aprovizionarea centralelor termice de la aceste instituţii". 

La gimnaziul din localitate, unde a fost instalată una dintre cazangerii, îşi fac studiile peste 260 de elevi. Directorul instituţiei spune că datorită acestor proiecte, se vor face economii substanţiale. 

VALENTIN CEBOTARI, director gimnaziu, Feşteliţa: "Recent în cadrul proiectului de eficienţă energetică din satul Feşteliţa, am finisat proiectul de termoizolare a faţadei gimnaziului. Concomitent s-a construit şi o cazangerie pe bază de biomasă, ceea ce va duce la scăderea achitării facturii la gazele naturale şi vom face şi nişte economii"     

Pentru realizarea proiectelor de eficienţă energetică în localitatea Feşteliţa, Uniunea Europeană a alocat jumătate de milion de euro, iar  Guvernul Republicii Moldova - alte 300 de mii de euro.