Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Forfotă mare a fost azi în secţiile de votare care s-au pregătit pentru ziua alegerilor prezidenţiale

E linişte în toată Republica Moldova pentru că este Ziua Tăcerii. Astăzi, dar şi mâine, candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu au voie să facă agitaţie electorală, să cheltuie bani din fondul electoral ori să participe la emisiuni radio-tv. Interdicţia nu se referă şi la informaţiile plasate pe internet şi pe afişele electorale expuse anterior. În schimb, forfotă mare a fost azi în secţiile de votare care s-au pregătit pentru ziua alegerilor prezidenţiale.

Cabinele şi urnele de vot au fost frumos aranjate, buletinele numărate şi listele electorale pregătite. Totul este gata pentru deschiderea secţiilor de votare, mâine dimineaţă la ora 7. Provocarea cea mare a acestui exerciţiu electoral este desfăşurarea în condiţii de pandemie. De o responsabilitate enormă trebuie să de-a dovadă şi alegătorii.   

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: "Când te porneşti să votezi, asigură-te că ai cu tine masca de protecţie, dar şi pixul pentru a semna în lista electorală. În cazul în care nu vă permiteţi să cumpăraţi una sau aţi uitat-o acasă, fiţi pe pace pentru că la intrarea o să vi se ofere una în mod gratuit. Ajungând la secţia ta de votare, pune corect masca de protecţie înainte de a intra în clădire. Ai grijă să păstrezi distanţa fizică de minim 1,5 m. Iar când veţi intra, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă dezinfectaţi mâinile. Mai apoi, de dvs se va apropia un angajat electoral care o să vă măsoare temperatura corpului. Doar după ce veţi întrpinde aceste lucruri, veţi intra în sala de vot ca să vă exercitaţi dreptul constituţional de vot".

În condiţii excepţionale se va desfăşura scrutinul electoral pentru votanţii din trei localităţi. În satul Bogdanovca Nouă din Cimişlia, satul Bîc din comuna Bubuieci şi satul Cigîrleni din raionul Ialoveni, întreg procesul de vot va avea loc în corturi. Acestea au fost deja instalate şi sunt gata pentru a-şi primi alegătorii. 

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: "Mâine, cetăţenii din satul Bîc, comuna Bubuieci sunt aşteptaţi la urnele de vot în acest cort din care s-a improvizat o secţie de vot. Acesta e dotat cu energie electrica si căldură. S-a ajuns în această situaţie din cauză că locaţia în care naterior se desfăşurau alegerile este prea mic şi nu se pot respecta normele sanitare". 

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri şi în raionul Rezina. Acolo vor fi aduse forţe de ordine suplimentare de la Chişinău pentru a asigura ordinea publică în preajma secţii de vot care vor fi deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului. Oamenii legii susţin că vor fi gata pentru a ţine piept unor eventuale incidente. 

RUSLAN CHITAICA, şeful Inspectoratului de Poliţie Rezina: "Riscuri sunt deoarece sunt multe vehiculări pe reţelele de socializare, televiziuni, presă, dar suntem gata să le înfruntăm destoinic ca alegerile să aibă loc în format liber, liniştit, calm pentru toţi cetăţenii".

În raionul Rezina vor fi deschise în total 46 de secţii de votare, dintre care 4 sunt pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Potrivit datelor Biroului pentru Reintegrare, peste 247 mii de alegători din stânga Nistrului sunt aşteptaţi la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie.
Similare
RECOMANDĂRI